ČESTITKA PREDSJEDNIKA HBK ŽELIMIRA PULJIĆA HRVATSKOJ NOGOMETNOJ REPREZENTACIJI I IZBORNIKU ZLATKU DALIĆU

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u četvrtak 12. srpnja uputio je čestitku igračima Hrvatske nogometne reprezentacije i izborniku Zlatku Daliću, nakon plasmana Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Čestitka glasi: 

Poštovani gospodine izborniče Zlatko Daliću,

Dragi naši nogometaši!

Ne trebam Vam ni govoriti koliko ste dobra učinili i radosti posijali svojom odabranom ekipom nogometaša i stručnim stožerom tijekom svjetskoga prvenstva ove godine u Rusiji. Oduševili ste sve u Domovini i diljem svijeta svojim rezultatom i športskim zauzimanjem na terenu. I nadasve, timskom igrom i zajedništvom koje je „zračilo i preko malih ekrana“ te urodilo plodom i zapaženim uspjehom. Nikakvo čudo što su Vas podržavali ne samo naši vijerni navijači, već i publika iz „protivničkih klubova“.

Čestitam od srca i želim da istim žarom, kompetentno i oduševljeno, ali i s ojećajem skromnosti i poniznosti (kako Vas potiče i ohrabruje Vaš izbornik) idete ususret konačnom finalu koji je kruna Vašega rada, vježbe i zajedništva.

U svojoj nedavnoj poruci prije mjesec dana, Papa Franjo je naglasio da je “šport bogati izvor vrijednosti i krjeposti koje nam pomažu bez straha otkrivati vlastite granice i boriti se iz dana u dan biti boljim ljudima“. Budući da je „šport povlašteni prostor susreta, lišen razlika u rasi, spolu, religiji ili ideologiji”, on rađa “radošću u natjecanju i postizanju skupnoga cilja”. A funkcionira, veli papa Franjo, kao “katalizator zajedničkoga iskustva”.  

Dok Vam od srca čestitam na prijeđenom hodu napora, žrtve, truda i uspjeha, želim neka Vas na putu prema finalu, kao i u čitavom daljnjem Vašemu životu, prati taj „katalizator zajedništva“ kojim ste osvojili simpatije svijeta.

Upućujem Vam iskreni pozdrav uz popratnu skromnu molitvu i blagoslov od Gospodina. I obećajem i u nedjelju biti u duhu s Vama.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije