ZADAR: SVETKOVINA SV. BENEDIKTA KOD BENEDIKTINKI U CRKVI SV. MARIJE

Svetkovina sv. Benedikta, utemeljitelja Benediktinskoga reda i zaštitnika Europe, svečano je proslavljena kod zadarskih benediktinki u srijedu 11. srpnja. Ta je zadarska zajednica sa svojih sedamnaest redovnica najstarija zajednica u Hrvatskoj i druga najstarija ženska benediktinska zajednica u svijetu.

Svečano večernje euharistijsko slavlje u benediktinskoj crkvi Sv. Marije predvodio je mladomisnik iz zadarske katedrale Sv. Stošije Luka Šustić u zajedništvu s pristiglim svećenicima koji su uveličali slavlje zadarske redovničke zajednice. U prezbiteriju tamošnje crkve okupile su se benediktinke koje su predvodile liturgijsko pjevanje, a sudjelovale su i u navještaju svetopisamskih tekstova i Molitvi vjernika.

Uvodeći u misno slavlje podsjetio je da Crkva slavi sv. Benedikta opata, zaštitnika Europe, koji je, kako je rekao, svojim životom i poslanjem ostvario životni cilj – povezanost s Bogom. Taj je svoj cilj ostvario preko gesla „Moli i radi” po kojemu žive i djeluju zadarske benediktinke, poručio je mladi svećenik Šustić koji je prvo svećeničko zvanje iz katedralne župe sv. Stošije nakon šezdeset godina.

U homiliji je ukazao na život sv. Benedikta i važnost njegova redovničkoga pravila „Moli i radi”. Premda je bio rođen u bogatoj obitelji, nije mario za materijalno. Težio je za trajnom srećom koju je našao u Bogu. Nastojao je svojim životom slijediti Božja pravila. Molitva i rad trebaju ići zajedno. Nema boljega životnoga puta od „moli i radi”, poručio je propovjednik.

U tom kontekstu uputio je i na važnost Božjih zapovijedi za sretan ljudski život. Božje zapovijedi su besmrtna pravila koja oblikuju naš život i djelovanje. Mudar čovjek ih ne odbacuje i ne prezire. Nastoji svojim životom slijediti Božja pravila. I sveti Benedikt kojega slavimo slijedio je put poslušnosti Gospodinu. Oblikovao je svoj život prema Božjim pravilima i zakonima, rekao je mladomisnik. Osvrnuvši se na zajednicu zadarskih benediktinki, poručio je kako grad Zadar može biti ponosan što u njemu postoje i žive osobe koje slijede primjere svetoga Benedikta. Možemo biti ponosni što u ovom našem gradu žive osobe prema njegovu redovničkom pravilu, što se u ovom gradu i nadalje širi duh svetoga Benedikta, oca europske kulture i uljudbe. Vratimo se toj kulturi i uljudbi. Vratimo se toj svetoj baštini. Povjerimo Gospodinu svoju sadašnjost i budućnost, poručio je, uz ostalo, u homiliji svećenik Šustić. Na kraju misnoga slavlja podijelio je svoj mladomisnički blagoslov prvo redovnicama toga samostana, a zatim okupljenim vjernicima.

Jutarnje blagdansko misno slavlje u crkvi Sv. Marije predvodio je pročelnik Teološko-katehetskoga odjela Sveučilišta u Zadru dr. Elvis Ražov.

Ženski benediktinski samostan Sv. Marije osnovan je 1066. godine na istočnoj strani nekadašnjega rimskoga foruma. Smatra se da su samostan osnovali benediktinci iz Sv. Krševana već prije 906. g., kad se spominje opatica Agape. Proživio je sva burna stoljeća, a ratne 1943. godine porušen je do temelja za bombardiranja grada. Tadašnje redovnice preselile su se u Nadbiskupsko sjemenište Zmajević u kojem su ostale sve do povratka u obnovljeni samostan 1970. godine. (IKA)