ZADAR: SVETKOVINA TIJELOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Svetkovina Tijelova u četvrtak 31. svibnja proslavljena je svečanim misnim slavljem u katedrali sv. Stošije u Zadru koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise u kojoj su sudjelovali svećenici i puk iz gradskih župa, središnjom ulicom Zadra prošla je procesija s Presvetim do crkve sv. Šime, gdje je mons. Puljić prisutne blagoslovio s Presvetim oltarskim sakramentom.

Svetkovina Tijelova vraća nas duhom u dvoranu Posljednje večere kad je Isus blagovao svoju posljednju pashu s učenicima, blagoslovio kruh i vino i odredio učenicima da to čine njemu na spomen. „Zahvaljujemo Isusu što je po znakovima kruha i vina ostavio sebe među nama. Neposredno pred svoju smrt, Isus nam ostavlja simbole svoje vjernosti i ljubavi. Ostavio je sebe kao bi se događala čudesna božanska pretvorba čovjeka i svemira. Apostoli su to shvatili pa su svaki dan hrlili u hram, u kućama lomili kruh i zajednički uzimali hranu hvaleći Boga“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je euharistija otajstvo Crkve koje smo pozvani slaviti po Kristovom nalogu.

„Crkva to čini s poštovanjem i zahvalnošću više od dvije tisuće godina, jer je misno slavlje središte našeg sveukupnog života, pojedinaca i naroda. Euharistijski Krist je u središtu naše vjere kao jedini posrednik između Boga i ljudi. To nije slika i simbol, nego nama putnicima neprolazna hrana. Svaka misna pretvorba je predokus Božjeg kraljevstva“ poručio je nadbiskup. U svjetlu Pavlove riječi da je „u kalvarijskoj žrtvi Isusa sklopljen novi savez između Boga i ljudi“, nadbiskup je rekao da „to više nije savez kamenih ploča kao u Starom Zavjetu, nego savez srdaca. ‘Bit ću njihov Bog, a oni moj narod’“.

 

Isusova riječ na Posljednjoj večeri ‘Ovo je čaša moje krvi, novog i vječnog saveza’ znači da je „nastupio novi mesijanski savez po krvi Kristovoj po kojoj se čovječanstvo povezuje s Bogom i Bog s ljudima“, rekao je mons. Puljić. „U činu golgotske žrtve dogodilo se otkupljenje i sklopljen je savez. Euharistija je prigoda posvijestiti naše savezništvo s Bogom i doživjeti blizinu koja se iz tog novog saveza rađa. Misa je vidljivi savez koji nastojimo živjeti, po kojem svijet zna da pripadamo Isusu i da smo s njim sklopili savez“ rekao je nadbiskup, u zahvalnosti Bogu na daru euharistije koja je u temelju stvaranja civilizacije ljubavi. U misi je koncelebrirao i mons. Martin Vidović, naslovni ninski biskup koji je bio u službi sv. Ivana Pavla II., a došao je u Zadar zbog sudjelovanja na simpoziju o prošlosti Ninske biskupije čiji je naslovni biskup.

Ines Grbić