ZADAR: MEDITATIVNO BDJENJE PRED PRESVETIM UOČI TIJELOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Meditativno bdjenje pred Presvetim uoči svetkovine Tijelova o temi ‘Obitelj i euharistija’ održano je u srijedu 30. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru. Euharistijsko klanjanje predvodio je don Josip Radojica Pinčić, katedralni župnik. Prigodne tekstove o poslanju očeva i majki koje je priredio mo. Žan Morović, regens chori zadarske katedrale, čitale su župljanke Miljenka Prenđa Sarić i Tereza Erlić.

Jedna od poruka je glasila: „Ako budemo imali svetih očeva i majki koji se neće bojati života, ne treba nas biti strah za budućnost našeg naroda. Ali nije dovoljno samo roditi dijete, nego je potrebno bdjeti nad njim i odgojiti ga da postane osoba koja će odgovorno živjeti darovani joj život. A to znači i usvajanje određenih životnih vrijednosti“.

„Isus je prisutan na puno načina, ali na osobit način u euharistiji koja je vrhunac njegove prisutnosti. Isus trajno ostaje s nama. Euharistijska egzistencija je novi način da Bog egzistira ne samo kao Bog među nama, nego Bog u nama. Uz ispovijed kao sakrament krštenja u suzama, najbolje sredstvo za duhovni rast i ozdravljenje je euharistija kao sakrament ljubavi. U euharistiji zadnju riječ ima ljubav. Euharistijska Crkva je tijelo koje gori vatrom Duha Svetoga“ rekao je u nagovoru don Josip, istaknuvši da je euharistija tijelo svijeta za svakog čovjeka i za obitelj.

 

Upozorio je kako obitelji ranjavaju razvodi, nevjere, istospolni brakovi, pornografija, nasilno zadiranje u život, a time je ranjeno i mistično Kristovo tijelo. „Umjesto da daje život, u sekulariziranom vremenu seksualnost počinje davati smrt. Umjesto da bude put života i ljubavi, postaje put trpljenja. To je strašno, jer to je preokretanje Božjeg plana u ono što Bog nikad nije predvidio ni želio. To je ustajanje protiv naravnog zakona i Boga“ upozorio je don Josip, istaknuvši da je potrebno vratiti ljepotu ljubavi i ljudskoj spolnosti sve do mučeništva.

„Obitelj treba vratiti euharistiji, toj prečistoj ljubavi. Euharistija je tijelo mog vlastitog tijela. Krhki smo, trebamo primiti Kristovo tijelo kako bismo izdržali u čistoći. Ljubav Duha Svetoga i Kristova svetost trebaju u nama postati izvor naše čistoće“ rekao je don Josip, poručivši da narod treba iznova doživjeti euharistiju i susresti se sa živim Bogom upravo u euharistiji.

„U euharistiji zadnju riječ ima ljubav. To se vjeruje ne imajući ništa drugo nego snagu svete ljubavi. Isus silazi na oltar po rukama svećenika. Svećenik je službenik otajstva presvete euharistije“ rekao je don Josip, podsjetivši na misao sv. Ivana Zlatoustog: „Kad odlaziš od svetoga stola, ti si ojačan, strašan za Sotonu“.

Tijekom molitvi koje je izricao pred Presvetim, don Josip je zahvalio Isusu na Crkvi zaručnici po kojoj živimo zajedništvo s Isusom i po kojoj ga upoznajemo. Pred Presvetim se molilo i za svećenike, ustrajnost u zvanju i za nova duhova zvanja koji će prikazivati žrtvu svete mise i dijeliti sakramente.

Molilo se za blagoslov obitelji, da su očevi i majke vjerni u ljubavi, a djeca zahvalna i poslušna prema onima koji im žele dobro. Don Josip je zahvalio Isusu za tajnu njegovog sakramenta prisutnosti i što nas Gospodin ljubi nježnošću oca, vjernošću najboljeg prijatelja i sa žarom ljubljenoga. Molilo se za oproštenje kad ne živimo kao oni koji su otkrili da je prava radost u tome što hodimo za Isusom te je trojstvenom Bogu povjeren život svakog čovjeka i svijeta.

Tijekom bdjenja euharistijske pjesme pjevali su članovi crkvenih zborova Grada Zadra pod ravnanjem mo. Morovića.

Ines Grbić