ZADAR: BLAGDAN GOSPE FATIMSKE

Blagdan Gospe Fatimske svečano je proslavljen u nedjelju 13. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru u kojoj se inače nalazi kip Gospe Fatmiske kojeg puk časti. Proslava je tradicionalno počela molitvom slavnih otajstava krunice u crkvi Gospe od Zdravlja pred kipom Gospe Fatimske u svetištu, koju je predmolio Branimir Buturić, katedralni župni suradnik.

Nakon molitve Lauretanskih litanija, katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić, duhovnik sjemeništa ‘Zmajević’ don Zvonimir Mikulić i puk uputili su se u svečanu procesiju s Gospinim kipom od crkve Gospe od Zdravlja, Bijanchinijevom ulicom do katedrale sv. Stošije. Tijekom procesije također su moljene litanije Gospi.

 

Gospin kip u procesiji nosili su sjemeništarci te su ga postavili na Višeslavovu kristionicu koja se nalazi u prezbiteriju katedrale. Don Josip je rekao da se nalazimo u molitvenoj osmini do svetkovine Duhova. „Sabrali smo se s Isusovom Majkom koja je s njegovim učenicima bila u molitvi u iščekivanju Duha Svetoga. S njom zajedmo ćemo moliti. Pozvani smo biti nositelji Božje ljubavi koju smo primili po sakramentu krštenja. Naše ljudske granice često se pokazuju slabima. Zato nam je potrebna Božja snaga, milost i blizina“ rekao je don Josip uvodno u katedrali, istaknuvši da je Isus htio zauvijek ostati s nama.

Potaknuo je vjernike da mole zagovor njegove majke Marije na 101. godišnjicu njenog ukazanja u Fatimi. U propovijedi je rekao da Isus nije htio pristati na kompromise, išao je do kraja u ljubavi za čovjeka, do smrti na križu. Pristati na kompromise značilo bi izdati svoga Učitelja, upozorio je don Josip.

„Poslanje učenika je služiti drugima, a ne vladati nad njima. Dijeliti s drugima, a ne zgrtati samo za sebe. Isusovo poslanje je objavljivanje Oca i njegove ljubavi u ovom svijetu. U darivanju sebe oslobađa se potencija svakog čovjeka koja se u njemu nalazi. Isus nas želi posvetiti u istini. To znači surađivanje posvećenoga i posvetitelja. Tako se svijet može mijenjati. Posvećujući svoje učenike, Isus ih čini sposobnima da ljube kao što je on ljubio. Isus ne nudi sebe samo kao primjer, nego on svojim učenicima daje Duha po kojem oni bivaju sposobni da ga slijede i navještaju u ovom svijetu“ poručio je don Josip, poželjevši da u nikome od nas ne prebiva duh Isusovog izdajnika Jude.

Ines Grbić