ZADAR: BLAGDAN SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA U CRKVI GOSPE OD ZDRAVLJA

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano je proslavljen u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru u subotu 12. svibnja s pet misnih slavlja. Odlukom zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka, od 1978. g. ta je crkva svetište sv. Leopolda za Zadarsku nadbiskupiju, jer je u njoj sv. Leopold djelovao kao ispovjednik i rektor kapucinskog samostana od 1897. do 1900. g. Tijekom cijelog dana puk je pohodio to svetište i iskazao čašćenje relikviji sv. Leopolda koja je bila izložena na pokrajnom oltaru kojeg resi velika slika sv. Leopolda Mandića. Središnje večernje blagdansko slavlje i treće prijedpodnevno misno slavlje predvodio je don Josip Radojica Pinčić, župnik katedrale sv. Stošije koji upravlja i tom crkvom.

Ususret trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu, a u kulturi u kojoj se nameće kršenje Božjih zapovijedi, don Josip je u propovijedi govorio o vrijednosti braka i obitelji. „Brak je jedinstven, nerazrješiv i svet. Različite zajednice žele se izjednačiti s kršćanskim brakom i reći da je to sve isto. Nije isto. Ne može ništa imati jednako pravo i vrijednost kao kršćanski brak. Ne zato što je to naš ljudski izum, nego jer je to Božja volja. Brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene treba čuvati od raznih centara moći koji žele nove istine o braku“ upozorio je don Josip, rekavši da je sv. Leopold potjecao iz plemenite kršćanske obitelji s brojnom djecom. Ta je obitelj bila otvorena životu jer je bila otvorena Bogu, ljubila je Boga i vršila Božje zapovijedi. Don Josip je zamolio zagovor sv. Leopolda da nas učvrsti u vjeri i moralu da se sačuva brak čija je karakteristika svetost.

„Mnogi žele osporiti to obilježje braka. Brak je Božji naum i zato se vrši sakramentom. To je onda sveti znak, ono što nas nadilazi. Kao kršćani moramo dizati glas i braniti jedinstvo, nerazrješivost i svetost braka koji rađa obitelj“ rekao je don Josip, istaknuvši da je bez obitelji teško zamisliti bilo koji društveni poredak. Potaknuo je roditelje da djeci prenesu Božje vrednote, a ne samo da ulažu u osiguranje njihovog materijalnog statusa. „Ono što je sv. Leopold primio u obitelji bio je kamen temeljac na kojem je gradio ljudski, duhovni i intelektualni odgoj.

Sv. Leopold je čitao ljudska srca. To je mogao jer je iznad svega ljubio Boga. Ljubeći Boga živio je njegove zapovijedi. Nikad nije zaboravio svoju obitelj ni svoju redovničku zajednicu“ rekao je don Josip, istaknuvši da je obitelj kao temelj ljudske zajednice odlučujuća za budućnost domovine i Crkve. „Zbog sve većih izazova i suočavanja s rodnom ideologijom, radikalnim feminizmom, čestim rastavama i mentalitetom koji je zatvoren daru života, mnogi se pitaju kakva će biti sutrašnjica obitelji. Ipak, brojne kršćanske obitelji velikodušno obavljaju svoje poslanje u Crkvi i društvu i tako proročki djeluju u svijetu. Crkva i društvo trebaju svjedočanstvo majki i očeva koji će odgajati nove generacije da još snažnije i odvažnije žive sakrament Božje ljubavi, brak. Očinstvo i majčinstvo su dva krila za ravnotežu u životu“ poručio je don Josip.

 

Nažalost, sve više ljudi boji se odgovoriti na poziv majčinstva. I papa Franjo upozorava kako smanjenje majčinske prisutnosti u društvu predstavlja opasnost. „Umjesto herojske opredijelnosti izgrađene na Božjim temeljima i posebnosti žene da daruje život, često se daje prednost obrazovanju, napretku u poslu ili postizanju drugih ciljeva koji bi uz majčinstvo bili teže ostvarivi. Zbog ljudskih sila majčinstvo postaje zatrto. Mediji, virtualni svijet, politika i razne udruge nameću svoju viziju majčinstva i model žene besprijekornog tjelesnog izgleda koja uživa u slobodi bez braka i obveza. U vrijeme dezorijentacije potrebno je tražiti svjetlo i snagu za majke kako bi bile blagoslov za svijet. Bog je ženu odjenuo snagom i dostojanstvom da može očitovati istinsku veličinu ženstvenosti“ rekao je don Josip, istaknuvši da istinska ženstvenost ne dopušta da drugi određuju njen identitet. Slika ženstvenosti je ukorijenjena u plan Stvoritelja a ženski genij je potreban Crkvi i društvu.

„Majke su prenositeljice vjere i najljepše baštine koju mogu predati djeci. Nije lako danas pomiriti dužnosti zaposlene žene, supruge i majke. Zbog toga je potrebna snaga, da Crkva i društvo još više vrednuju poslanje žene i majke čija je uloga opterećena, ali nezamjeniva“ poručio je don Josip. Istaknuvši da Božja zamisao majčinstva ima svoj najsavršeniji model u Mariji koju je štovao i sv. Leopold, don Josip je zamolio zagovor BDM i sv. Leopolda da naš narod ima ljubavi i poštovanja prema ženi, majci i svakom čovjeku.

Ines Grbić