ZADAR: CJELODNEVNO EUHARISTIJSKO KLANJANJE U CRKVI GOSPE OD ZDRAVLJA

Cjelodnevno i cjelonoćno euharistijsko klanjanje u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru održano je od četvrtka 10. svibnja u 8,00 sati do petka 11. svibnja u 8,00 sati, ususret proslavi blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića. Ta je crkva svetište sv. Leopolda za Zadarsku nadbiskupiju jer je u njoj sv. Leopold djelovao kao ispovjednik i rektor kapucinskog samostana od 1897. do 1900. g. Tijekom cijelog dana i noći mnogi vjernici pohodili su crkvu moleći u tišini, a u 21,00 sat 10. svibnja počeo je jednosatni meditativno – glazbeni molitveni susret u zajedništvu vjernika pred Presvetim oltarskim sakramentom koji je predvodio don Zvonimir Mikulić, duhovnik Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

Pjevanje tijekom klanjanja predvodili su zadarski sjemeništarci. Don Zvonimir je podsjetio da se klanjanje odvija u crkvi Isusove Majke koju je dušom i tijelom uzeo u svoju slavu i u svetištu njegovog sluge svetog Leopolda po kojem je na osobit način dijelio svoje milosti, koji je također ušao u Isusovu slavu gdje i mi želimo doći. Zahvalio je Gospodinu što nas nije ostavio, nego je prisutan s nama u sve vjekove, na osobit način po Presvetom oltarskom sakramentu. Zahvalivši mu za ljubav i što nas je uključio u svoje poslanje, don Zvonimir je zahvalio za dar primljene vjere koju smo pozvani navještati. Zahvalio je Isusu što nas je uključio u svoje tijelo čiji smo udovi, a Isus je glava, što nas je povezao i okupio u svoju Crkvu.

U razmatranju pred Presvetim don Zvonimir je najavio i početak Devetnice Duhu Svetome ususret svetkovini Pedesetnice i silaska Duha Svetoga nad apostole. „Duh Sveti je ljubav između vječnog Oca i Isusa, dar ljubavi koju Gospodin nama daruje. Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan, rekao je apostol Pavao. Ljubav je oganj koji gori. U Starom Zavjetu Bog je odredio neka na njegovom oltaru neprestano gori oganj, da se ne gasi. Naša srca su oltari gdje Otac želi da uvijek gori vatra njegove ljubavi. Zato nam Otac šalje Duha Svetoga“ rekao je don Zvonimir, zahvalivši Isusu što nam daje svoga duha.

 

„Isus je govorio da je došao na zemlju zapaliti srca svetim ognjem. Duh Sveti sišao je nad apostole u liku plamenih jezika. Taj oganj je zapalio svece te su za Boga činili velike stvari. Ljubili su neprijatelje, lišili se zemaljskih dobara i s radošću služili Isusu. Neka nam srce gori za Isusa da se i u nama rasplamsa oganj Božje ljubavi“ poželio je don Zvonimir, potaknuvši vjernike da se Isusu predaju u molitvi, blaženoj peći po kojoj Duh Sveti može zagrijati ono što je u nama hladno. Pritom je važna i naša želja da Isusu omilimo.

Duh Sveti se prikazao u liku plamenih jezika, a ljudi griješe baš jezikom kad vrijeđaju Boga i druge ljude. Stoga je don Zvonimir potaknuo da naši jezici budu na službu Bogu koji nam je dao jezik, da njime Boga hvalimo i služimo mu. U želji da nam Marija, zaručnica Duha Svetoga svojim zagovorom isprosi sveti oganj Duha Svetoga, susret je završen zajedničkom molitvom Litanija Duhu Svetome i blagoslovom prisutnih s Presvetim oltarskim sakramentom.

Na završetku klanjanja 11. svibnja, don Josip Radojica Pinčić, župnik katedrale sv. Stošije kojoj je povjerena briga o crkvi Gospe od Zdravlja, nakon Molitve vjernika i  molitve u čast euharistijskom Isusu, blagoslovio je puk s Presvetim oltarskim sakramentom.

Ines Grbić