ZADAR: ZADARSKI NADBISKUP ŽELIMIR PULJIĆ NA SVEČANOJ SJEDNICI DANA ZADARSKE ŽUPANIJE

Na proslavi obilježavanja Dana Zadarske županije u petak 20. travnja sudjelovao je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u dvorani za predavanje Poliklinike Opće bolnice Zadar, nadbiskup Puljić je poželio da trajne duhovne i moralne vrijednosti oblikuju naš društveni život. „Crkva kao Majka i Učiteljica diljem Europe, od Hrvatske do Francuske i svijeta, ima zadaću i obvezu čuvati duhovne darove i otajstva koja je primila od Gospodina. A svojim navještajem, svjedočanstvom i evangelizacijom, pomagati ljudima u formiranju ispravne savjesti i u oplemenjivanju vlastitog srca. To onda pomaže i vodi k oblikovanju pravednijih i moralnijih struktura. Zbog toga Crkva ne može ostati po strani kad je u pitanju čovjek, njegova sloboda, njegovo dostojanstvo i njegovo vječno spasenje“ istaknuo je mons. Puljić u prigodnom obraćanju sudionicima, poželjevši da se „sadašnjost i budućnost Zadarske županije izgrađuje i oplemenjuje vrijednostima koje smo baštinili od naših otaca, da trajne i neprolazne duhovne i moralne vrjednote prožimaju i oblikuju sve strukture našeg društvenog života“.

Nadbiskup je podsjetio na susret francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s francuskim biskupima u kulturnom centru sv. Bernarda u Parizu prije desetak dana. „Posebice je bio uočljiv predsjednikov 40-minutni govor u kojem je pozvao katolike i Crkvu u Francuskoj neka pružaju svoj doprinos u društvu putem „svoga dara stoljetne mudrosti, osobite zauzetosti za one koji su u potrebi, kao i dara borbe za slobodu i dostojanstvo čovjeka“. Neobično je bilo također da gospodin Macron, u izrazito sekulariziranoj državi, koja je zapravo bila glavni kočničar da u Ustav Europe ne uđu ni Bog ni kršćanstvo, poziva francuske kršćane neka se „uključe u političkim i drugim debatama“, jer „Francusku i Europu pogađa ne samo ekonomska kriza, nego i ona idejna, kriza relativizma i nihilizma, pa je nužno čuti glas katolika, glas vjera kao dio stoljetnoga predanja koji je potreban u sadašnjoj europskoj i francuskoj raspravi“. Uz to, bilo je znakovito čuti predsjednika zemlje koju se ističe kao predvodnicu sekularizma u Europi, govoriti da „svrha sekularizma nije iskorijeniti duhovnost iz društva“, već „ne biti slijep pred važnošću duhovne dimenzije koju katolici ulažu u moralni, intelektualni, obiteljski, profesionalni i društveni život““ istaknuo je mons. Puljić u svom obraćanju sudionicima svečane Županijske skupštine. 

Mons. Puljić u toj je prigodi istaknuo i potrebu zaštite obitelji te da vrijednosti obitelji krase i županijsku zajednicu. Naime, ovih pouskrsnih dana u liturgiji čitanja su tekstovi iz Djela Apostolskih u kojima se otkriva što je bilo glavno obilježje prve kršćanske zajednice. „Luka je to prikazao kao „postojanost u zajedništvu“. Takvom je obliku najbliži onaj koji nalazimo u obitelji, jer je ona obilježena zajedništvom stola te stjecanjem i raspodjelom materijalnih dobara. Obiteljski stol je mjesto gdje sustolnici jedni s drugima razgovaraju. Komunikacija se odvija riječima i neverbalno, a njezini članovi vode brigu jedni o drugima, pa se Luka služi rječnikom obitelji. Obitelji imaju biti glavnom brigom Crkve i društva. Isus se rodio u obitelji pa je tako posvetio sve obitelji. Nije htio Crkvu kao masu, organizaciju, kao neku nadgradnju društva. Svojim rođenjem u obitelji želio je neka njegovi budu „zajednica braće i sestara“ (Mt 23, 8), zajednica stola i dobara, zajednica međusobne ljubavi. U tom vidu, Djela Apostolska izvješćuju kako je „u mnoštvu onih koji su prigrlili vjeru, bilo jedno srce i jedna duša“ te kako „nitko od njih nije zvao svojim ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko“ (Dj 4, 32). U tom opisu osjećamo obiteljsko ozračje i obilježja vrijednosti koje bi trebale resiti svaku obitelj, svaku gradsku, županijsku i narodnu zajednicu“ rekao je mons. Puljić te je svim žiteljima, zadarskom županu Božidaru Longinu i suradnicima diljem županije čestitao Dan Županije.

Ines Grbić

Foto: M. Gospić, ZL