Pismo zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića Predsjedniku Francuske biskupske konferencije

Objavljujemo pismo zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića francuskom nadbiskupu mons. Georgesu Pontieru, predsjedniku Francuske biskupske konferencije u kojem pozdravlja susret koji će francuski Predsjednik Macron imati s članovima Biskupske konferencije. Za Francusku, u kojoj je laicitet još od Francuske revolucije izražen više kao „laicizam“ nego sekularnost, ovaj je susret od povijesnoga značenja. Tim susretom francuski biskupi žele očitovati kako su otvoreni za iskreni dijalog s društvom i kako žele biti i ostati uz one koji su najranjivi i najpotrebniji njihove pomoći.

Nadbiskup Puljić uz to ističe da je znakovito i mjesto održavanja toga susreta: Kolegij svetoga Bernarda u kojem je prije deset godina (12. 09. 2008.) papa u miru, Benedikt XVI., održao svoj poznati govor. Upravo u tom kulturnom centru, gdje su se od 12. stoljeća školovali mladi članovi redovnika cistercita, Papa je govorio je o zdravom i korisnom odnosu Crkve i društva na temelju biblijske slike o rimskom novčiću (Mk 12,17): „Ako je na novčanici bio utisnut lik carev, pa su one pripadale njemu, u srcu je čovjekovu otisak Stvoritelja, jedinoga gospodara našega života. Autentični laicitet nije zanemarivanje duhovne dimenzije, nego priznavanje da je upravo duhovna dimenzija jamstvo naše slobode i autonomije zemaljskih stvarnosti“. U tom kontekstu Benedikt XVI. je „smjestio razmišljanje o izvorima teologije i korijenima europske kulture“.

Nadbiskup Puljić je čestitao mons. Pontieru što je upravo odabran za susret „College des Bernardines“, kulturni centar simbolične važnosti gdje je papa Benedikt XVI. progovorio „o monaštvu čiji je cilj bio tražiti Boga“ (quaerere Deum). To traženje Boga vodilo je monahe prema kulturi riječi, a za to su postale važne i svjetovne znanosti, pa se po samostanima razvila „eruditio koja će omogućiti oblikovanje kulture“. Nadbiskup je poželio neka i danas, kao što je to bilo i u prošlosti, to traženje Boga (quaerere Deum) bude dobar put i temelj svake istinske kulture.