ZADAR: RELIKVIJA SV. IVANA PAVLA II. U ZADRU S MOLITELJIMA ’40 DANA ZA ŽIVOT’

Relikviju sv. Ivana Pavla II. zadarskim moliteljima inicijative ’40 dana za život’ u utorak 20. veljače u Zadar je donijela regionalna koordinatorica te inicijative za Dalmaciju, Marija Šošić. Relikvija se od 15,00 do 17,00 sati nalazila na mjestu bdjenja gdje molitelji mole, kod ulaza zadarske Opće bolnice. Molitelji su molili litanije sv. Ivanu Pavlu II., za obitelji, život, majke i očeve, pobačenu djecu, zacijeljenje rana od pobačaja. Razmatrali su i papin govor obiteljima te druge poruke koje je za svog pontifikata uputio u prilog životu.

„Sv. Ivan Pavao II. je veliki zagovornik života, promicatelj pro lifea, puno je pisao i molio o toj temi. I njegovoj majci su u trudnoći s Karolom savjetovali da pobaci jer je liječnik rekao kako postoji mogućnost da oboje izgube život. Ali, njegova majka je stavila svoje pouzdanje u Gospodina i rodila je jednog od najvećih ljudi, papu i sveca. Papa Ivan Pavao II. je rekao da je hitno potrebna velika svjetska molitva za nerođeni život. Mi u tim njegovim riječima vidimo uporište za svoje djelovanje. ’40 dana’ je velika svjetska, afirmativna pro life organizacija i molitva za život. Papa je napisao i encikliku ‘Evanđelje života’ u kojoj govori o potrebi zaštite nerođenog života“ rekla je Marija Šošić, istaknuvši da je velika milost da je baš relikvija sv. Ivana Pavla II. s moliteljima u kampanji, da se svetom papi i na izvanjski način iskaže veće štovanje i utječe njegovom zagovoru.

U kampanji se ističe poruka sv. Ivana Pavla II.: „Život se povjerava čovjeku kao blago koje se ne smije gubiti, kao talent s kojim ne treba trgovati. O njemu čovjek treba položiti račun svome Gospodaru. Svaki je čovjek ‘čuvar brata svoga’ jer Bog povjerava čovjeka čovjeku“.

Tu je relikviju inicijativa dobila na poticaj njihovog duhovnog savjetnika p. Marka Glogovića, koji je dobio nadahnuće da papina relikvija obiđe sva mjesta bdjenja u Hrvatskoj. Ta se relikvija inače nalazi u pavlinskom samostanu u Sveticama. To je tkanina natopljena krvlju sv. Ivana Pavla II., u srebrnom relikvijaru koji prikazuje lik pape kako je naslonjen i pridržava se za svoj pastirski križ s Raspetim.  Relikvija je u pohod po Hrvatskoj krenula iz Splita, gdje je bila prvog dana bdjenja, 14. veljače. Uslijedili su Imotski, Makarska, Dubrovnik i Metković. Nakon Zadra, relikvija će pohoditi mjesto bdjenja u Šibeniku, Kninu, Slavoniju pa druge gradove. Relikviju donesu na mjesto bdjenja regionalni koordinatori, voditelji gradova ili Ante Čaljkušić, predsjednik kampanje i voditelj ’40 dana’ za Hrvatsku. „Molitelji zahvalno reagiraju. Ljudi su oduševljeni, svi žele dotaknuti relikviju. Bude dostojanstveno, svečano, okupi se veliki broj molitelja i osobiti je blagoslov u ovoj kampanji. Osjeća se posebna lakoća u molitvi dok je papina relikvija s nama“ rekla je Šošić.

Šošić je izrazila zadovoljstvo i s razvojem inicijative u Njemačkoj gdje ju je pokrenuo Boris Đeferović, još dok je sudjelovao u kampanji u Sisku. Kad je otišao živjeti u Njemačku, uključio se u HKM i  pokrenuo prvu kapmanju ispred bolnice u Münchenu, odakle se inicijativa proširila i u druge njemačke gradove. Sada više u ’40 dana’ ne mole samo Hrvati, nego im se priključuju i Nijemci.

Nakon boravka pred zadarskom bolnicom, gdje molitelji u kampanji mole svaki dan od 6,00 do 18,00 sati, relikvija je odnesena na čašćenje u katedralu sv. Stošije u Zadru. Misno slavlje za sudionike inicijative, u kojem su sudjelovali i brojni vjernici koji su htjeli počastiti papinu relikviju, predvodio je katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić.

Don Josip je zamolio svečev zagovor u zaštiti života od začeća, potaknuo je na molitvu za odgovorno roditeljstvo i požrtvovno služenje životu u obiteljima. Istaknuo je da je sv. Ivan Pavao II. bio veliki prijatelj Hrvatske koji nas je puno volio i našoj zemlji i hrvatskom narodu puno pomogao. Nakon mise, mnogi vjernici, koji su došli na misu u katedralu baš kao poštovatelji sv. Ivana Pavla II., zadržali su se u molitvi pred relikvijom sv. Ivana Pavla II., što je još jednom pokazalo koliko je taj papa voljen i koliko mu se puk zahvalno, u molitvi i s ljubavlju utječe.

Ines Grbić