ZADAR, SMILJEVAC: PREDSTAVLJEN FILM ‘LICA PUNA NADE’ O BENINU, ZA POMOĆ MISIJAMA

Dokumentarni film ‘Lica puna nade’ u produkciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj predstavljen je u petak 9. veljače u dvorani pastoralnog centra sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru. Redatelj, snimatelj i scenarist tog filma je doc. dr. Krunoslav Novak s Odjela za komunikologiju HKS-a. Sugovornici u filmu govore o načinu i poteškoćama školovanja djece i mladih u afričkoj zemlji Benin. Osobito je predstavljen Dom za djevojčice sv. Ivan Pavao II. kojeg je osnovao vlč. Odilon Singbo, svećenik iz Benina koji trenutno djeluje u Hrvatskoj kao sveučilišni kapelan na HKS-u.

Vlč. Singbo u filmu govori o svom školskom odrastanju i požrtvovnosti da se uzdrži kao srednjoškolac kako bi mogao plaćati školarinu koju je zarađivao radeći. Dom za djevojčice podigao je na zemljištu svoga oca, a građen je od 2013. do 2015. g., kad je otvoren. Od deset djevojčica prve godine, Dom sada pohađaju 22 djevojčice pod vodstvom redovnica. Htio je osigurati školovanje djevojčicama jer se ženama generalno u Beninu teže omogućava pravo na pohađanje škole.

Benin je zemlja na zapadu Afrike i naziva se demokratskim laboratorijem tog kontinenta. Od deset milijuna stanovnika, kršćana je 30-35 %, među njima najviše katolika. Muslimana je 24 %, a animista 20 %. O vjerničkom životu u Beninu u filmu govori mons. Aristide Gonsallo, biskup biskupije Porto Novo u kojoj živi 1 600 000 stanovnika. Od toga je 650 000 katolika (45 %). Uz autentične kadrove susreta s tamošnjim ljudima, film donosi niz zanimljivih podataka, poput činjenice da je obrazovanje u Beninu vezano baš za katolištvo. Prva škola u Beninu bila je katolička, osnovana 1862. g., a prva državna škola javlja se trideset godina poslije. Prve obrazovane ljude u Beninu formirala je, dakle, Katolička Crkva. Crkva je prisutna tamo gdje država nije, jedna je od snažnih poruka. Benin ima deset biskupija, postoje brojni katolički vrtići, katolička sveučilišta, 208 osnovnih katoličkih škola i 118 srednjih škola. Sveukupno, u crkvenim ustanovama u Beninu školuje se 82 000 učenika i studenata.

U Beninu se svi rado i zahvalno sjećaju dvojice hrvatskih svećenika koji su tamo djelovali. Franjo Jačmenica služio je u Beninu 22 godine, od 1981. g. Bio je prvi svećenik misionar iz Zagrebačke nadbsikupije te don Antun Štefan, u Beninu je djelovao 18 godina.

Prisutnima su se obratili vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i redatelj Novak. Vlč. Štefan je izrazio priznanje djelovanju hrvatskih misionara, rekavši da su oni „puni Boga, ponikli među nama. Naša braća i sestre, izabrani iz našeg naroda, da budu Božji predstavnici“. Istaknuo je da misionari imaju dodatno snagu kad znaju da se za njih moli. Misionari grade škole, bolnice, mostove, cceste, bunare, čine sve da se Božja riječ proširi i kazuju ljudima za Isusa. Istaknuo je hrabrost hrvatskih misionarski Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Kongu koje više od dvadeset godina žive u nemirnom prostoru biskupije Bukavu, ali od tamo ne žele otići.

Vlč. Štefan je potaknuo na razvoj misijskog duha molitvom Bogu i davanjem novčanih priloga za misionare i potrebe u misijama, rekavši: „Dok moliš, imaš vjeru i uvijek ćeš davati. Kad ljevica ne zna što čini desnica, bit ćeš stostruko blagoslovljen! Dajemo im budućnost tako da im pomognemo“. Istaknuo je veličinu afričkog davanja od onoga malo što imaju, rekavši da su ga u Beninu kao svećenika hranili siromasi. Ljudi u Beninu svaki dan svećeniku daju milostinju za Crkvu. Vlč. Štefan je naglasio da su u svakoj zemlji samo dvije ustanove papinskog prava. To su nuncijatura, veleposlanstvo Svetog Oca i Papinska misijska djela. „Isus je zapovjedio ‘Idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje’. Budimo u zajedništvu sa Svetim Ocem. Svaki prilog koji se daje u Papinska misijska djela mi proslijeđujemo direktno u misije“ rekao je vlč. Štefan.

Vlč. Novak je rekao kako ljudima u Beninu puno znači susret sa svećenikom, imaju osobito poštovanje prema svećeniku, istinsku ljubav za Boga. Spremni su za Boga dati najviše i najbolje. Doživio je njihovu neposrednost u iskustvu vjere. „Ne mjere vrijednost po onome koliko imaju, nego po onome što jesu. Za njih ne postoji vrijeme, u smislu sata kojeg spremite u džep, nego vrijeme koje imaju jedni za druge. Stalno su u pokretu“ rekao je vlč. Novak. Poželio je da film bude poticaj u prepoznavanju potreba čovjeka, da budemo hrabri u poslanju u kojem živimo, jedni drugima braća i sestre.

„Misionari su zahvalni najprije za ono malo, zato i puno dobivaju. Budimo zahvalni. Ako nismo zahvalni u onome malo što imamo, neće nam biti povjereno ni puno“ podsjetila je uvodno na riječi vlč. Štefana, Ines Šoša Meštrović, tajnica Nacionalnog ureda PMD u Hrvatskoj.

Susret je počeo molitvom za misionare koju je predvodio don Mladen Kačan, smiljevački župnik. Don Mladen je rekao da film prikazuje kakvo dobro se ostvaruje po onome što i mi u Hrvatskoj činimo, kad molitvom i materijalno pomažemo misije.

U filmu beninska djeca na hrvatskom jeziku pjevaju ‘Servus dragi Zagreb moj’ i mole Zdravo Marijo. Kadrovi filma snimljeni su za vrijeme boravka vlč. Novaka u južnom dijelu Benina 2017. g. Vlč. Novak je i autor filma o hrvatskim misionarkama u Ekvadoru. Priloge koje su ostavili posjetitelji projekcije namijenjeni su školovanju djece u misijama. Kupnjom DVD-a tog filma i pretplatom na misijski časopis ‘Radosna vijest’ na još jedan način pomažu se misije. Predstavljanje filma je organizirala Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

Ines Grbić