ZADAR: DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI

Dan posvećenog života redovnici i redovnice djelatni u Zadarskoj nadbiskupiji proslavili su u nedjelju 4. veljače svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Marije kod sestara benediktinki u Zadru, koje je predvodio mons. Josip Lenkić, generani vikar Zadarske nadbiskupije. Za vrijeme mise redovnice su obnovile zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. „Misnim slavljem želimo Bogu zahvaliti za veliki dar posvećenog života, promišljati o tom nezasluženom daru intenzivnijeg nasljedovanja Isusa Krista i života po Evanđelju onih koji su se odazvali Božjem pozivu te moliti za nova redovnička zvanja. Zahvalimo Gospodinu za sve koji su posvetili svoj život Gospodinu u služenju Crkvi i svijetu te ga molimo da providi novih duhovnih zvanja“ poručio je mons. Lenkić, zahvalivši redovništvu za njihovo služenje i evanđeosko svjedočenje kojim obogaćuju Crkvu.

Potaknuo je na molitvu za ustrajnost redovničkih zajednica u služenju Crkvi i domovini, za njihovu evanđeosku autentičnost i vjernost. „Smisao naziva posvećenog života je da se osobe koje žive u redovništvu posvećuju služenju braći ljudima i Bogu. Ta posvemašnja predanost, posvećenost djelu za duše njihov je put, ujedno i put posvećenja. Ta se dva značenja isprepliću i nadopunjuju“ rekao je mons. Lenkić, naglasivši da bogatstvo posvećenog života znači da ono ima svoju vitalnost i zadaću i u našem vremenu.

„Posvećeni život pokazuje se svijetu kao dokaz da postoji drugačiji način života i odnosa prema drugima pa je pravo evanđeosko svjetlo za sve vjernike i ljude. Poziv je dar ne samo za onoga tko ga prima, nego također za zajednicu, za Crkvu. Iz toga proizlazi obveza svjedočenja drugima, znajući da svaki Božji dar postaje učinkovit ako se podijeli s drugima. Zato redovnici i redovnice imaju veliku čast i zadaću: živjeti i biti za druge vidljivim znakom Božje volje u ovom svijetu“ poručio je generalni vikar.

Istaknuvši da je na pojavu sekularizma koji javni život želi odvojiti od Boga, odgovor redovništva kako ne može biti sretnog svijeta bez Boga, mons. Lenkić je rekao da su „ruke Bogu posvećenih osoba upravljene k nebu u molitvi za cijeli svijet. Vrijeme u kojem živimo izazovno je za sve kršćane, a osobito za redovnike i redovnice. U mentalitetu koji nameće slobodu bez odgovornosti, ljubav bez obveze i uspjeh bez truda, kršćani su pozvani svjedočiti životom za Krista“. Sve su osobe, neovisno o svom pozivu, pozvane na svetost i trebaju biti ukorijenjeni u Kristu.

„Krist na prvom mjestu određuje naš identitet. Važno je da idući raznim putovima, putujemo s Kristom i da svi stignemo jedinom pravom cilju, Bogu Ocu na nebu. Da bismo to uspjeli, trebamo na zemlji nositi svoju odgovornost za Crkvu, svijet, za svoju zajednicu“ poručio je mons. Lenkić. Potaknuo je sve na obnovu radosti i služenja Gospodinu, prikazanje sebe Bogu, da budemo nositelji prisutnosti Božjeg svijeta te svojim životom i primjerom uključujemo ljude na zajedništvo, otvorenost Bogu, vjernost vlastitom identitetu i poslanju“ rekao je mons. Lenkić, poželjevši da nas u prihvaćanju Očevih planova i služenju djelu spasenja u Kristu, pouči način Marije i Josipa, njegovih prvih službenika.

Don Josip je podsjetio da je Dan osoba Bogu posvećenog života ustanovio sv. Ivan Pavao II. 1997. g. i odredio da se obilježava na Svijećnicu. „Papa je naveo tri razloga za uspostavu toga dana: zahvaliti Bogu za veliki dar koji je dao Crkvi, jer je posvećeni život obogatio Crkvu mnogostrukim karizmama, darovima Duha. Pritom je papa naveo riječi sv. Terezije: ‘Što bi bilo od svijeta da nema redovnika?’.

Drugi razlog je da se promiče poznavanje i poštovanje posvećenog života u Božjem narodu jer je on najvjernije nasljedovanje Isusovog stila života u Crkvi, a to su čistoća, poslušnost i siromaštvo. Treći razlog je da članovi posvećenog života postanu svjesniji svog poslanja u svijetu. Redovničko zajedništvo je svjedočanstvo svijetu da je moguće živjeti zajedno, unatoč različitosti. Ne spaja krvna veza članove posvećenog života, nego ljubav koja ima svoj izvor u Bogu“ rekao je mons. Lenkić.

    Ines Grbić