ZADAR, CRKVA SV. ŠIME: BLAGDAN PRIKAZANJA GOSPODINOVA – SVIJEĆNICA

Blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica, u petak 2. veljače svečano je proslavljen u svetištu sv. Šimuna u Zadru. U toj crkvi nalazi se neraspadnuto tijelo svetog proroka Šimuna koji je u jeruzalemskom hramu primio dijete Isusa na ruke kad su ga Marija i Josip došli prikazati Bogu. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Josip Lenkić, upravitelj svetišta sv. Šimuna i generalni vikar Zadarske nadbiskupije. ‘Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga’, antifona koja se pjeva u procesiji sa svijećama na taj blagdan, riječi su sv. Šimuna koje je rekao za Isusa prepoznavši u njemu Mesiju.

U evanđelju te svetkovine svjedočimo susretu Isusa i starca Šimuna koji je imao samo jednu želju u svom životu, susresti Mesiju, rekao je mons. Lenkić. „U Lukinom evanđelju susreću se Stari i Novi savez, Bog i čovjek. Šimun je sretan, ispunjen. Ostvarila mu se životna želja. Sada je spreman otići, umrijeti. Ali, što je starac Šimun uistinu vidio? Je li moguće da je to malo bespomoćno dijete Mesija? Je li moguće da u licu tog malog djeteta gleda lice Božje? Taj starac, za kojeg evanđelje kaže da je pravedan i bogobojazan, bijaše čovjek pun vjere, pun Duha Svetoga. Bez vjere, on ne bi vidio ništa, doli obična djeteta“ rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da je Isus kojeg Šimun drži u svojim rukama, budućnost.

„On vidi Mesiju koji će žrtvom na križu spasiti i otkupiti čovjeka i pozvati ga u novi vječni Savez Boga i čovjeka. On vidi novu zajednicu, Crkvu, narod otkupljenih. Vidi vječno blaženstvo koje je Bog pripravio onima koji će ga nasljedovati. On vidi i dodiruje tu budućnost koja će se ostvariti po tom djetetu“ rekao je propovjednik, istaknuvši da taj događaj, susret Boga i čovjeka u hramu, ne ostaje daleko u povijesti, nego se ponavlja i danas. „Iz dana u dan u Božjim hramovima današnjice, u svim crkvama svijeta. I mi u svojim rukama, u svetoj pričesti, možemo držati Krista. I mi možemo vidjeti i okusiti obećanu nam budućnost. I mi, susrećući Krista, možemo biti radosni i u miru“ poručio je mons. Lenkić.

Događaj koji opisuje sv. Luka ne odnosi se samo na Isusovo prikazanje, nego i na prikazanje njegove majke Marije i Josipa. „Prikazujući dijete Isusa, oni se i sami Bogu prinose i prikazuju. Dakle, riječ je o prikazanju čitave Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa. Dobro je da to imamo u vidu u pripravi za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, u Solinu 15. i 16. rujna, pod geslom: ‘Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja’, da bi se naše obitelji Bogu posvećivale i prikazivale te tako u svijetu izvršavale poslanje Bogonosca, donositelja Boga i Spasitelja Isusa svima koji ga i danas traže i očekuju“ potaknuo je mons. Lenkić. 

Spominjući paljenje svijeće na početku mise, don Josip je rekao da je Gospodin donio novo svjetlo u cijeli svijet. „Isus donosi novu šansu svakom čovjeku. Bez obzira na grijeh, slabost, ograničenost, Gospodin dolazi i kaže: Čovječe, evo ti nova šansa, novo svjetlo – iskoristi to! Dok nas Gospodin poziva da se ohrabrimo, da u njega vjerujemo, molimo da i mi budemo poput svjetla koje u tami ovoga svijeta svijetli“ potaknuo je don Josip, ohrabrivši vjernike da ih ne obuzme strah i da ne zaborave biblijsku ‘Svjetlo u tami svijetli, i tama ga ne obuze!’.

„Ako želimo mijenjati naš život, za to nikad nije kasno. Ali potrebna je odluka. Stvorimo u našoj nutrini takvu atmosferu, da želimo biti Isusovi. Lijepo je biti Gospodinov učenik! Lijepo je biti kršćanin, radostan, bez straha, slobodan“ poručio je don Josip. Potaknuo je vjernike da jačaju vjeru i prepuste se Gospodinu jer se nebeski Otac brine za nas: „Nemojmo se ugušiti raznim opterećenjima i promišljanjima kako ćemo i što ćemo. U molitvi, pokori, žrtvi, prepustimo se Gospodinu. Odrecimo se sebe i tek onda ćemo biti svoji u potpunosti“.

Potaknuvši vjernike da se ne umore biti učenici škole Svete Obitelji, don Josip je istaknuo da su vjekovima katoličke obitelji bile prve prenositeljice vjere novim naraštajima i to trebaju biti i ubuduće: „Škola Svete obitelji je škola strpljivosti i ljubavi, zajedništva i molitve, discipline i rada, odakle dolazi svjetlo na vrata naših obitelji i škola, župnih dvorana i  domovine. Uvijek tražite dalje od obzora do kojih ste sada stigli. Nastojte uvijek biti bolji, ne od drugih, nego od sebe samih. Tako ćete mijenjati društvo u kojem živimo“.

Uz Dan posvećenog života, don Josip je potaknuo na molitvu za redovnike, da svojim životom budu odraz Božjeg lica, „jer redovnički zavjeti i vjernost vlastitoj karizmi donose Krista u svijet. Predanost Evanđelju i duhovni način života još uvijek je sposoban govoriti suvremenom čovjeku koji je često izgubljen u brojnim zbivanjima koja nemaju uporišta pomoću kojih bi se snalazio. Bog sve nas, svakog dana, poziva k sebi i šalje nas u svijet kao svoje apostole da pronosimo ljepotu i ljubav našeg Nebeskog Oca. Zato, ne izbjegavajmo susret s Bogom. Neka Gospodin pomogne svakome od nas da se predamo nebeskom Ocu, kako bi mogao po nama u svijetu ostvarivati svoje spasiteljsko djelo“ poželio je mons. Lenkić.

Nakon mise, svećenici i puk su izrazili štovanje sv. Šimunu prolaskom ispred škrinje iznad glavnog oltara u kojoj se nalazi svečevo tijelo kojeg Zadrani štuju već osam stoljeća.

Ines Grbić