ZADAR: BOŽIĆNA MISA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Isus je najdragocjeniji Božji dar i poklon ljudima, a božićni dani su vrijeme spasenja, mira i pomirenja, rekao je mons. Puljić u propovijedi svečanog misnog slavlja koje je predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru na Božić u ponedjeljak 25. prosinca. Isus se rodio usred tihe, svete noći, te je uz takvo ozračje na taj „nezaboravni, veliki dan u povijesti ljudskog roda“ nadbiskup Puljić istaknuo: „Tišina i šutnja, dakle, pomažu ljudima otkriti Božje lice u djetetu Isusu. Budući da je svijet obolio od buke i galame, mir i tišina potrebni su nam danas kao zrak i voda, ako želimo Boga susresti, doživjeti i osjetiti. I Knjiga Mudrosti, kada govori o Božjem silasku, kaže: ‘Dok je mirna tišina posvuda vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine svoga puta, jurnula je tvoja svemoguća Riječ s nebesa, s kraljevskog prijestolja’ (Mudr 18, 14-15). To pokušavamo našim ljudskim umom dokučiti i shvatiti. Mir i tišina, ljubav, radost i povjerenje, glavna su obilježja velike božićne liturgijske svetkovine“ poručio je mons. Puljić.

Rođenje Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja svijeta osobiti je događaj ljudske povijesti koji se dogodio u punini vremena, kad je u svijet opterećen grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost, rekao je nadbiskup. Istaknuo je da božićna čitanja o tom otajstvenom Božjem dolasku na zemlju po evanđelju po Ivanu vodi na početke stvaranja, ‘U početku bijaše Riječ’. „Božja riječ koja oduvijek postoji na Božić nam govori o počecima. Božja Riječ po kojoj je sve stvoreno se utjelovila te je u vremenu i prostoru postala čovjekom, što na Božić svečano slavimo. I Poslanica Hebrejima počinje riječju početak, ‘Početak poslanice Hebrejima’, u kojoj piše: ‘Mnogo puta i na mnogo načina, Bog je govorio ocima po prorocima. A ovoga trenutka progovori nam po svome Sinu’“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši da pohodimo jaslice u kojima se dočarava taj evanđeoski događaj koji ima svoju trajnu poruku i vječno značenje.

Istaknuvši da se u božićnom događaju očitovalo kraljevstvo Sina Božjega po kojemu smo spašeni, zbog čega taj blagdan ima kozmičko značenje širih razmjera, nadbiskup je istaknuo značenje pastira u mudraca koji su prepoznali Spasitelja svijeta, čime je njihovoj duši sinulo novo svjetlo Božje slave. „Pastiri predstavljaju ljude koji su budni i zagledani u zvijezde. Oni su sposobni vidjeti i onkraj privida, te se u stavu klanjanja obratiti Novorođenom djetetu u jaslama. Mudraci predstavljaju ljude koji istražuju i propituju, poput znanstvenika i istraživača. Oni su sposobni čitati i znakove vremena. Zvijezda koja ih je vodila bila je itekakav znak vremena: ‘Nešto se događa. Pođite’. S povjerenjem su krenuli iz dalekih krajeva i dali su se voditi. Ali su i svojim umom istraživali i propitivali“ rekao je mons. Puljić. Istaknuo je da je poruka jednostavnih i siromašnih pastira te učenih, mudrih i poučljivih kraljeva s istoka: „Ako želimo u malom Djetetu prepoznati Boga, treba nam jednostavno, otvoreno, poučljivo  i djetinje srce. Za razumjeti ga potreban je um koji ga prihvaća, darove donosi i iskreno mu se klanja, poput mudraca s Istoka“.

„Utjelovljeni Isus želi nas pohoditi u našim domovima i priključiti se našem obiteljskom zajedništvu. Požurimo mu ususret reći da je on mir i čežnja naše duše. Uputimo mu ponizno molitveni vapaj ‘Dođi, Gospodine Isuse“ potaknuo je mons. Puljić, poželjevši da nam Isus daruje priprosto i jednostavno srce pastira i mudri, poučljivi um kraljeva, kako bi Božji mir, koji nam je Isus darovao po Duhu Svetome, zavladao u srcima i savjestima ljudi, obitelji i naroda.  

Ines Grbić