ZADAR: PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. KRŠEVANA, ZAŠTITNIKA GRADA ZADRA

Blagdan ranokršćanskog mučenika sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, proslavljen je u petak 24. studenog svečanim večernjim koncelebriranim slavljem koje je u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sv. Krševan je bio rimski časnik koji je živio u drugoj polovici 3. st., podanik cara Dioklecijana, no bio je učenik Isusa iz Nazareta. „I nije to smatrao nespojivim. Naprotiv, kao kršćanin bio je hrabar i vrlo angažiran u vjeri i crkvenom životu svoga okruženja.

Vjeru je smatrao ne samo osobnom, privatnom stvari, nego nečim što treba i javno pokazati. Zato je u okruženju očitovao svoj stav prema Bogu čvrstom vjerom, ljubavlju prema svakom čovjeku. Krševan je sve volio, a one koji njega nisu voljeli je poštivao. Prema nositeljima vlasti iskazivao je iskreno poštovanje. Radi takvog opredjeljenja nije skrivao da je kršćanin. No, car koji se smatrao gospodarom života i smrti svojih podanika smatrao se ugroženim, pa mu je poricao pravo na njegovo životno uvjerenje“ rekao je mons. Puljić.

Car je Krševanu ponudio položaj namjesnika u rimskoj pokrajini, uz uvjet da se pokloni i oda čast kumirima te se odrekne vjere u Isusa Krista. „Sveti Krševan nije to učinio. Naprotiv, hrabrio je progonjene kršćane u Rimu, a među njima je bila i sv. Stošija.

Taj dični Božji čovjek bio je kateheta vrijednoj učenici i mučenici Stošiji. Kako je lijepo vjeru živjeti u zajedništvu, kad se možemo na nekoga osloniti, kad imamo podršku, da nas netko hrabri, podiže u teškoćama i moli za nas. Zbog toga je uslijedilo progonstvo u Akvileju gdje je Krševan stradao mučeničkom smrću, odsijecanjem glave.

No, kršćani iz toga doba nisu se bojali takve smrti“ naglasio je nadbiskup, istaknuvši da je Crkva s pravom ponosna na mučenike koji su divni Božji svjedoci i nije čudo što su upravo oni ugrađeni u temelje mjesnih Crkava.

Prvi kršćani su ih osobito častili i pohodili mjesta njihova mučeništva i grobove, smatrajući ih svetim pragovima prijelaza u vječni život. „U najtežim trenucima, mučenici znaju za koga svjedoče. Kad oproste neprijatelju, to nije ljudska moć. To je nešto Božje. Pravednik se ne boji jer zna da je Božja mudrost uz njega. Krševan se nije ničega bojao, nije podlegao zavodljivosti obećanja, nego je ostao vjeran Kristu“ poručio je mons. Puljić. 

Životnu ozbiljnost i opredjeljenje za Krista i njegovo evanđelje pokazali su i naši brojni preci. Oni su nam namrli to što imamo, rekao je nadbiskup. „Naši preci su povezali život i svjedočanstvo. To su prenosili s koljena na koljeno i nisu se bojali. To je i naša obveza. Zahvaljujući njihovom svjedočanstvu i u teškim vremenima tuđinske okupacije, oni su ostali vjerni Isusu Kristu, svojim narodnim korijenima i danas se time ponosimo“ naglasio je nadbiskup, dodavši da je naša obveza i poslanje baštinjeno blago prenijeti mlađim naraštajima i pomoći im da kreposno žive.

Odgovor na pitanje kako su kršćanski mučenici i preci uspjeli ostati vjerni unatoč brojnim teškoćama daje i navještena Božja riječ od blagdana. Knjiga Mudrosti kaže da je Božjeg pravednika mudrost vodila pravim stazama, pokazala mu Božje kraljevstvo i obdarila ga znanjem o svetinjama. „Obdarila ga je znanjem koje ne daje ovozemaljska stvarnost. To može dati samo Božji duh. Ali njega treba isprositi. Taj dar i tu potrebu treba osjetiti.

Treba sklopiti ruke. Ima zavođenja i progona, pa neka sv. Krševan i nama pomogne ostati vjernima kako je on ostao“ potaknuo je nadbiskup, istaknuvši da Božja mudrost pravednika štiti od neprijatelja, zasjeda, daruje pobjedu i spoznaju da je bogobojaznost jača od svega.

Tragom navještaja da Božja mudrost pravednika čuva od grijeha, s njime silazi u tamnicu, u okovima ga ne napušta nego mu daje vječnu slavu, nadbiskup je rekao kako zadnjih godina osjećamo prijepor koji se događa oko slavnog mučenika bl. Alojzija Stepinca. „Ali, što ga ljudi više prikazuju u lošem izdanju, Stepinac sve bolje svijetli. Bolje ga upoznajemo i cijenimo.

Tako i sv. Krševan i svaki mučenik. Prošli su kroz muke, ali ostaju svijetla zvijezda na horizontu u koju se možemo ugledati i slijediti. Kad čovjek osjeti Božju blizinu i dobrotu, nema toga što ga može slomiti“ poručio je mons. Puljić. Poželio je da nam sv. Krševan pomogne ostati vjernima idealima kršćanskog nauka i prosvijetli nas milostima, kako bismo mogli reći Pavlovu ispovijed: ‘Dobar sam boj bio, trku završio i vjeru sačuvao’.    

Prijepodne na blagdan sv. Krševana, nadbiskup Puljić je sudjelovao na svečanoj sjednici zadarskog Gradskog Vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Svake godine u toj prigodi dodijele se nagrade i gradsko priznanje, Grb Grada Zadra, zaslužnim građanima. Odlukom zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, Grb Grada Zadra ove je godine dodijeljen i korisnicima Prenoćišta za beskućnike ‘Sveti Vinko Paulski’ Caritasa Zadarske nadbiskupije koji uzgajaju poljoprivredne proizvode za Pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu.

U propovijedi misnog slavlja nadbiskup je rekao da nagrađeni iz raznih područja društvenih djelatnosti pokazuju lijepu sliku Zadra te da je „lijepo slušati goste kako oni doživljavaju Zadar, kako cijene ono što tu osjećaju i ljudima koji u Zadru žive daju podršku da tako nastave, u suradnji i napretku u svim područjima“.

U misnom slavlju sudjelovao je i gradonačelnik Grada Zadra dr. Branko Dukić sa suradnicima. Mons. Puljić je na kraju mise puku udijelio blagoslov relikvijarom sv. Krševana kojem su vjernici nakon mise iskazali čašćenje.

Ines Grbić