ZADAR: 23. GODIŠNJA SKUPŠTINA ‘HRVATSKE KATOLIČKE UDRUGE MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA – ZADAR’

‘Hrvatska katolička udruga medicinskih sestraa i tehničara – Zadrar’ održala je svoj godišnji susret članova, prijatelja i podupiratelja Udruge u ponedjeljak 13. studenog u velikoj dvorani samostana Školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru. Na toj 23. godišnjoj skupštini HKUMST-a Zadar okupili su se i predstavnici gradske i županijske vlasti u znak poštovanja i podrške radu te udruge koja je veliki i prepoznatljivi duhovno-karitativni subjekt djelovanja u Zadarskoj nadbiskupiji, a organiziraju humanitarne akcije kojima pomažu potrebne i u drugim dijelovima Hrvatske.

Predsjednica Udruge Eva Zubović zahvalila je svima za podršku, priopćivši odluku Upravnog odbora Udruge da se s. Melhiori Biošić, osnivateljici i počasnoj predsjednici HKUMST-a Zadar dodijeli posebno priznanje u zahvalnosti za dugogodišnji izuzetan požrtvovni rad u Udruzi koja je oko inicijativa koje poduzimaju umrežila i okupila brojne pojedince, ustanove, škole i tvrtke diljem nadbiskupije.

Prigodne riječi i čestitke uputili su predstavnici više institucija. Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra, rekla je da je HKUMST Zadar znak za vrijedan i nezamjenjiv karitativni i duhovni rad: „Poznata je njihova posvećenost u činjenju dobra i poticaj su svima drugima u razvijanju socijalne osjetljivosti za potrebne, čime doprinose izgradnji društva solidarnosti“.

Čestitavši im koliko su društveno korisni, Surać je poželjela da HKUMST ostane svijetli primjer ljubavi za bližnjega.

Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar rekao je da članovi Udruge vraćaju nadu i osmijeh na lica brojnih oboljelih i potrebnih. Potaknuo ih je da tako nastave u želji da se osoblje bolnice i dalje može oslanjati na njihovu pomoć. U ime Zadarske županije, Udruzi je zahvalio Bernard Maruna, županijski pročelnik za zdravstvo. Poželio je da im Bog i dalje daje snagu u radu i služenju i da ih čuva, rekavši da njihov rad količinom učinjenoga daleko nadmašuje dva desetljeća koliko djeluju.

Poštovanje radu HKUMST-a izrazila je i Darija Katuša, glavna sestra Opće bolnice Zadar. „Svojim humanitarnim radom potičete širu javnost na sudjelovanje u akcijama koje pokrećete, čime one postaju dobročinstva cijelog grada i županije, čega je osobiti primjer akcija ‘Vukovaru ZaDar’. Rođeni ste iz misli koja nije šutjela u prepoznavanju potreba i darivanju potrebnih. Svjedočanstvo ste hrabrosti osoba koje su imale viziju. Ustrajali ste u plemenitim nakanama i ostvarili svoje zamisli nadahnute vjerom i vođene Bogom. Nastavljate djelovati na izvorima na kojima su se napajali naši preci, čuvajući vrijednosti katoličke vjere i hrvatske narodne baštine“ rekla je glavna sestra Darija Katuša i zahvalila u ime svih zadarskih medicinskih sestara i tehničara.

Prof. Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuizmanića Zadar s kojom Udruga intenzivno surađuje te su njihovi učenici bili i na tom susretu, rekao je da Bog i ljubav žive s HKUMST-om. „Nesebični ste djelitelji ljubavi mnogima, a za to su vam inspiracija trajna Ljubav, Bog i evanđelje. Neka vas anđeoska poruka nosi i dalje“ poželio je Vidaković.

Dr. Vlatko Grković, predsjednik HKLD-a Zadar, iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu, zahvalio je HKUMST-u što ih prati molitvama istaknuvši da su podrška liječnicima i njihovim službama u svakom smislu. 

Na skupštini je izviješteno o prošlogodišnjem radu Udruge. HKUMST Zadar je pokretač dugogodišnje humanitarne akcije ‘Vukovaru ZaDar’ koja će se održati i ove godine u prosincu. U nju su uključeni brojni građani i ustanove iz Zadarske nadbiskupije a prikupljena pomoć se odmah po završetku akcije dostavi u vukovarski caritas, gdje svećenici i lokalne vlasti ističu da je to najveća redovita pomoć u osnovnim živežnim namirnicama i higijenskim potreptšinama koja svake godine iz Zadra dolazi u Vukovar i to u prebožićnim i zimskim danima kad su potrebe veće.

Prošle godine članovi Udruge i organizatori te akcije susreli su se i sa Željkom Mitrović Jurić, djevojčicom u plavom kutiću iz vukovarske kolone 1991. g. koja je sada majka. HKUMST Zadar je naknadno organizirao veliku humanitarnu pomoć za potrebne u njenom mjestu Berak u blizini Vukovara, gdje Jurić skromno živi. Članovi HKUMST-a pohode štićenike domova umirovljenika, pacijente u svim bolnicama u Zadarskoj nadbiskupiji, a uz Svjetski dan bolesnika i božićno vrijeme prigodno ih daruju.

Organizirali su veliku humanitarnu akciju ‘Anđeli za Anđelu’ kojom su prikupljena novčana sredstva za liječenje teško bolesne zadarske djevojke Anđele Piplović koja je išla na liječenje i u Nizozemsku. Tom prigodom je održan i humanitarni koncert duhovnih pjesama u HNK Zadar na kojem su nastupili Alan Hržica (Srce Isusovo) i Petar Buljan (Božja pobjeda) iz Zagreba. Organizirali su i humanitarnu akciju ‘Korak za Krešimira’ za mladića u invalidskim kolicima iz Bibinja koji je sin njihove članice koja je samohrana majka.

Članovi Udruge se redovito sastaju utorkom u prostoriji HKUMST-a Zadar na zajedničkoj molitvi te imaju i prigodna predavanja svećenika i raznih stručnjaka. Sudjeluju u raznim pobožnostima podržavajući zajedništvo u nadbiskupiji te organiziraju hodočašća u domovini i inozemstvu. Ove su godine bili u Altotingu a duhovne vježbe imali su u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu.

HKUMST Zadar pohodi i pomaže djecu u Centru za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov. Štićenike tog centra na blagdan sv. Šime dovedu u Zadar kad pohode svetište sv. Šime, prošetaju ih gradom i počaste. Udruga redovito prikuplja pomoć za mladiće Cenacola u Jankolovici koju im dostavi te se tada uvijek održi prigodni duhovni susret. Članovi Udruge su i molitelji ispred Opće bolnice Zadar u sklopu inicijative ’40 dana za život’.

U svečanom programu Tomislav Bralić i klapa Intrade izveli su tri pjesme, rekavši da ne mogu ne odazvati se pozivu s. Melhiore za sudjelovanjem jer Udruga to zaslužuje svojim radom i dobrotom. Nastupili su i Zbor mladih župe Belafuža, vokalni sastav udruge ‘Magnificat’ i mladići iz Cenacola u Jankolovici svjedočkim prigodnim prikazom.

Glumačka sekcija HKUMST-a Zadar ‘Smijehom do zdravlja’ pod vodstvom Renata Pizeka izvela je humoristični scenski prikaz ‘Turizam’, s porukom da se u intenzivnoj turističkoj djelatnosti ljudi sačuvaju od lakomosti i pohlepe za materijalnim dobicima što je izvor mnogih grijeha. Tekst proziva savjest pojedinca u želji da se novac ne zarađuje na prevaru gostiju nudeći nekvalitetne usluge u nesrazmjeru s naplaćenim te poručuje da su najvažniji duhovni mir, čista savjest i pošteni pristup u odnosu s ljudima.

Ines Grbić