ZADAR: DUŠNI DAN, MISA ZA SVE VJERNE MRTVE U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Na Dušni dan u četvrtak 2. studenog, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je u katedrali sv. Stošije u Zadru euharistijsko slavlje za sve vjerne mrtve, kao i za pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije. Nakon mise, u pratnji svećenika koncelebranata, nadbiskup je molitvu odrješenja predvodio u pokrajnoj lađi katedrale nad grobnicom zadarskih nadbiskupa. Istaknuvši da je Isus gospodar života i smrti, predstavlja se kao ‘uskrsnuće i život’ i kaže ‘tko god bude vjerovao u njega, neće umrijeti nikada’, mons. Puljić je u propovijedi govorio o euharistiji koja je nagovještaj Isusovog dolaska o kojem govori i Pavao: “Kad god blagujete ovaj kruh i pijete ovu čašu, smrt Gospodnju naviješćujete dok on ne dođe” (1 Kor 11,26).

„Misa je spomen Kristove smrti, njegovo stvarno uprisutnjenje. Crkva slavi euharistiju kao anticipaciju onoga što će se dogoditi na kraju vjekova kad on ponovno dođe. Svako euharistijsko slavlje usmjereno je tom dolasku. U prva vremena slavlje se zaključivalo riječima: ‘Dođi, Gospodine Isuse, maranatha’ (1 Kor, 16, 22)“ rekao je nadbiskup, dodavši da je euharistija spomen Posljednje večere i navještaj onoga što će se dogoditi, eshatološka anticipacija novog neba i nove zemlje.

Sv. Ignacije Antiohijski je govorio da je euharistija ‘lijek besmrtnosti’ i predujam uskrsnuća, jer je Krist obećao da će sve ‘koji blaguju njegovo tijelo i piju njegovu krv, uskrisiti u posljednji dan’ (Iv 6, 54). „Po euharistiji se događa preobrazba ljudi i svih stvorenja koja ‘sa svom žudnjom iščekuju objavljivanje sinova Božjih’ (Rim 8, 19-21). Tako u tami ljudske povijesti euharistija navješćuje uskrsno svjetlo i postaje sigurnim obećanjem ostvarenja Božjeg kraljevstva. Kao i Solunjanima, i nama Pavao poručuje da ne želi ‘da budemo u neznanju glede onih koji su usnuli’. Zahvalni Bogu za dar vjere u život vječni, molimo i za naš narod da ostane vjeran Crkvi i njenim pastirima te kršćanskim krepostima napreduje na zemlji dok ne prispije u vječno blaženstvo“ potaknuo je zadarski nadbiskup.

Ines Grbić

Foto: Marin Gospić