ZADAR: MISNO SLAVLJE NA SVETKOVINU SVIH SVETIH U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Na svetkovinu Svih svetih u srijedu 1. studenog, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je u katedrali sv. Stošije u Zadru euharistijsko slavlje kad je podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom. “Svetkovina Svih Svetih s popratnim spomenom Dana svih vjernih mrtvih najavljuje finale životnog oratorija svih koji su po mjerilima blaženstava za nebo predodređeni. Ta blaženstva Isus je predstavio i obrazlažio kao nove propise i zakone novog uređenja društva“ rekao je nadbiskup Puljić u propovijedi, naglasivši da nas ta svetkovina podsjeća na one koji su stigli pred Jaganjčevo prijestolje. „Svi Sveti koje spominjemo i naši dragi pokojnici za koje molimo, nagovještaj su onoga o čemu je Krist zborio. Oni su nam i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu. Nema ovdje trajnog prebivališta. I naše će putovanje jednom završiti. Smrt je neizbježan dio života, a mislimo i živimo kao da smrti nema. Smrt nas sve čini jednakima. Svako svoju smrt nosi u sebi, sve stvari na svijetu su prolazne pa i mi” rekao je mons. Puljić, poručujući vjernicima da ne gube nadu jer je Otac nebeski pripremio stanove na nebesima. “Putujemo u kuću Očevu. Svi sveti i pokojnici nas ostavljaju u tišini molitve i sabranosti kako bismo antenama duha dokučili njihovu poruku“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da nas svetkovina Svih Svetih podsjeća na one koji su Isusov zakon usvojili i vršili.

„Isusov govor o blaženstvima obrana je ugoženog ljudskog dostojanstva. Njegov govor nije upućen onima koji misle da su jedini gospodari svijeta i ljudskih sudbina, niti onima koji zaljubljeni u ovaj svijet misle da će njihova sreća i bogatstvo trajati ‘po sve vijeke vjekova’“ rekao je mons. Puljić, upozorivši da su obrisi Isusovih odredbi, Isusovog ustava s Brda blaženstava slabo prepoznatljivi u kulturnim i političkim organizacijama, odgojnim institucijama, javnim ustanovama, medijima. Nasuprot slučajeva skandala, pljačke i kriminala, „Isus je želio probleme rješavati dobrotom, oružjem istine i snagom duha, a ne nasiljem. To je bila njegova strategija kojom je započeo osvajati ljude. Ne mačem i bičem, kletvom i zastrašivanjem, nego toplom i blagom riječju koja krijepi dušu. Stoga su blaženstva temelj kršćanske civilizacije, evanđeoske humanosti, ljudske, obiteljske i socijalne sreće. Ona su nam najpotrebnija. Blago svima koji pođu za Isusom i uđu u to kraljevstvo pripravljeno malenima, siromašnima, umornima i uplakanima, nevinima i jednostavnima. Blago svima koji Isusove riječi s Gore blaženstava shvate i prihvate“ naglasio je nadbiskup Puljić. Upozorio je da je prijem čovjeka za vijesti onkraj života zakržljao.

„Ljudi nisu kadri uhvatiti melodiju koja najavljuje ‘radost života’ koja je postala himnom EU-a, niti prepoznati neverbalnu komunikaciju neba. A još manje shvatiti govor o Bogu darovatelju života, milosti i svetosti. To pokazuje i europsko okružje o kojemu je prošlih dana bilo dosta govora na susretu predstavnika EU u Vatikanu. Ne čudi stoga što je u drugoj polovici 19. st. Nietzsche svečano najavio ‘Bog je mrtav’“ upozorio je mons. Puljić, dodavši da su mu se pridružili Marx koji je u socijalnom području dao smjernice kako ‘osloboditi čovjeka od religije i vjerskih zasada’, Freud koji je to učinio na osobnom polju i stotine drugih ‘nadobudnih spisatelja koji su mislili da će, kad se ‘oslobode Božjeg autoriteta, osloboditi čovjeka’. Ti su ‘osloboditelji’ arhitekti kulture smrti, jer kad Boga nema, kad ga se izbriše iz povijesti ljudskog zbivanja, „sve biva dopu­šteno, nema krajnjeg ovjerovitelja istine, nema konačne isti­ne, pa je sve relativno“, kako je rekao Dostojevski. „Kada se prekriži Boga koji je ovjerovitelj ljudskog dostojanstva te prigrabi apsolutna moć oružja i medija, postoji realna opasnost bespravlja i divljaštva, a dostojanstvo čovjeka koji je stvoren na Božju sliku biva ugroženo i napadnuto sa svih strana. Zbog toga je sv. Ivan Pavao II. uzviknuo povišenim glasom u Limi 1985. g.: ‘Zemlja ne smije ostati bez Boga. Čovjek može urediti zemlju bez Boga, ali ona će tada biti protiv čovjeka’“ upozorio je nadbiskup Puljić.

Na svetkovinu Svih Svetih poslijepodne, mons. Puljić je predvodio Službu riječi s odrješenjm za pokojne na Gradskom groblju u Zadru, kad se pomolio nad grobnicom zadarskih svećenika i kod središnjeg križa.

Ines Grbić

Foto: 057 info