ZAGREB: Govor predsjednika HBK, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na susretu s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom

Uzoriti gospodine kard. Parolin!

Drago mi je što Vas mogu pozdraviti u društvu hrvatskih biskupa, u kući i u dvorani u kojoj imamo naša redovita zasjedanja. Prije dva tjedna ovdje sam pozdravio novoga nuncija preuzvišenog gospodina Josipa Pinta, koga i danas od srca pozdravljam skupa s njegovim vrijednim suradnikom mons. Blachowijakom. Tijekom svete mise u zagrebačkoj katedrali, koju je 11. listopada 2017. predvodio Apostolski nuncij, predstavljeno je Vaše preporučno pismo da njegovo djelovanje, kao predstavnika Pape Franje i Svete Stolice gdje ste Vi Državni Tajnik, bude plodno i blagoslovljeno.

Počašćeni smo, uzoriti gospodine, što ste nas pohodili i što se nalazite među nama. Uz riječi srdačne dobrodošlice u ime braće biskupâ osjećam potrebu zahvaliti Vam i za dar novoga apostolskoga nuncija Josipa Pinta. On Vas je udomio u zgradi nuncijature, koja je otvorena prije 22 godine, i od tada nas čvrsto povezuje s „Vječnim gradom“.

Mi smo zajednica od 17 biskupâ-ordinarijâ i dva pomoćna biskupa. Ima i sedam umirovljenih biskupâ koji se osjećaju dobro i sudjeluju u radu konferencije svojim razmišljanjima i prijedlozima. U službi smo stanovnika ove zemlje kojih prema popisu stanovništva iz 2011. ima oko  4.284.889 (od kojih se 86,28% izjasnilo katolicima). Svjesni odgovornosti koju nam je Providnost udijelila mi kao pastiri trudimo se redovito okupljati kako bismo razgovarali i dogovarali naše pastoralne planove. Trudimo se da naša Crkva bude „kuća i škola zajedništva“ kako je predlagao sveti Ivan Pavao II. To zahtjeva rad kojega pokušavamo ostvarivati na tri razine: na razini naših partikularnih crkava koje su umrežene institucijom konferencije; zatim na razini naroda kojemu služimo kako u Domovini, tako i u inozemstvu; i konačno na razini naše povezanosti s institucijama Svete Stolice.

U ime braće biskupâ želim Vam, Uzoriti, plodan i blagoslovljen boravak među nama u poslanju koje Vam je dodijelio Sveti Otac Papa Franjo i Sveta Stolica. Želim neka Vaš boravak u našem glavnom gradu donese obilan rod i bude vidljivi znak uzajamnoga poštovanja, s plodnim razgovorom na korist mjesnih crkava, stanovnikâ Hrvatske i svake pojedine osobe.

Još jednom od srca hvala na Vašem dolasku k nama. Uz sinovsku odanost Vrhovnom Svećeniku, Papi Franji, upućujemo Vam još jednom srdačnu dobrodošlicu, uzoriti gospodine, kardinale Parolin!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 30. listopada 2017.