BIOGRAD n/m: Don DAMIR STOJIĆ PREDVODIO VELIKU LJETNU DUHOVNU OBNOVU

„Bog se zaustavlja nad našim ‘Ne’ i ulazi kad kažemo ‘Da’. Kolika ljubav!? Naš jedini zadatak je da budemo neizmjerno voljeni. Isus želi voljeti do kraja, neizmjerno“ poručio je don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan, na duhovnoj obnovi koju je predvodio u župi sv. Stošije u Biogradu n/m.

 Četverodnevni duhovni susret (18. – 21. srpnja) koji je na osobit način u velikom dvorištu župne crkve u osvježenju stabala i maslina okupio brojne goste koji borave u tom turističkom gradu, završio je u petak 21. srpnja s večeri slavljenja uz molitvu i Božju riječ, tijekom koje je održan i koncert Božje pobjede koja je sve dane pjesmom pratila nagovore don Damira.

 

 Po većinskom odazivu turista, obnova je pokazala značaj i potrebu takvih susreta u vrijeme sezone kao izvrsnu duhovnu ponudu gostima koji su i na odmoru željni dubljeg molitvenog i sakramentalnog sadržaja i osobnih razmatranja svog života, rekao je mons. Ivan Mustać, župnik župe u Biogradu n/m.

 „Važno je slavljenje Gospodina. Prvi učenici nisu pasivno čekali, nisu pasivno čeznuli, nego su aktivno čeznuli dolazak Gospodina. Prva Crkva, apostoli su vapili, molili dolazak Duha Svetoga. Isus ne napušta svoju Crkvu. Neka izlije na nas ljubav Boga Oca, da možemo slaviti i hvaliti njegovo Presveto ime“ rekao je don Damir. Svaka večer sastojala se od tri dijela: predavanje, misno slavlje i klanjanje s molitvom za određene nakane.

 

 

Prvu večer don Damir je govorio o grijehu, potrebi obraćenja i kajanju, susretu s Bogom. Kad se dogodi susret s Bogom, u čovjeku se dogodi kajanje. Kao kad je Isus Petru rekao da baci mreže, kad je Petar vidio da je to Isus, Bog, rekao mu je ‘Bježi od mene’. Drugu večer govorio je o sadržaju obraćenog života, životu po deset Božjih zapovijedi i o milosrđu. Treći dan govorio je o Mariji i iskustvu Božje ljubavi. Prvu večer na klanjanju se osobito molilo za sposobnost, dar kajanja za grijehe, drugu večer se molilo Božje oproštenje za naše grijehe a treću da doživimo Božju ljubav.

 „Isus vječno stoji kod Oca i prikazuje se vječno. Hvala mu za to. Kad je odlučio u vremenu i prostoru dati nam život, tada se nad svakim ponaosob zaustavio i kliče ‘Budi’. Isus je posvetio naše začeće, život, čak i našu smrt. Pobijedio je nepobjedivo, smrt, da bi nas otkupio da budemo djeca Božja koja ćemo kraljevati s njime. Neka nam objavi svoju ljubav“ rekao je don Damir, moleći Krista da nas oslobodi slika, plagijata ljubavi, jer Isus je autor ljubavi.

 

 „Sve drugo je plagijat. Isusova ljubav uništava strah, mržnju, oholost, tjeskobu. Bog se raduje nad tobom, raduje se tebi i kliče“ naglasio je don Damir, istaknuvši stih iz Knjige proroka Sefanije3,17: „Gospod, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, junak pomoćnik. On se raduje tebi pun veselja. On obnavlja ljubav svoju. On kliče nad tobom pun radosti“.

 Don Damir je govorio i o Božjoj blizini čovjeku. Mojsiju se Bog predstavio kao ‘Ja sam koji jesam’. „Ja sam onaj koji je bio, koji jest i koji će biti. Ja jesam. To znači, Bog je blizak. Bog je osoban, približio se. Nije odsutan. Ja sam Bog Abrahama,Izaka, Jakova, tvoj Bog, moj Bog, Bog prisutan. Isus je Emanuel, Bog s nama. Molimo da doživimo Boga koji je s nama, Emanuel, Krist“ potaknuo je don Damir, govoreći o potrebi da iskusimo koliko nas i kako Bog neizmjerno voli te je molio da spoznamo da smo ljubljena djeca Božja, da doživimo Božju ljubav.

 „Isus s križa kaže, ‘Žedan sam’. Žedan sam tvoje ljubavi. To je među njegovim posljednjim riječima. Neka nam utaži srce, da žeđamo za njim, kao što je on žeđao za nama kad je visio na križu. Da Isus raširi naša srca da primimo kapacitet njegove ljubavi. Oproštenje grijeha je najveći dokaz ljubavi“ istaknuo je predvoditelj slavlja.

 Naglasivši potrebu ustrajnosti i vjernosti, jer Isus nas neće napustiti, don Damir je potaknuo sve da prihvate Isus poziv „Dođite svi koji ste izmoreni, opterećeni“, žedni, umorni od grijeha. „Isus kaže da idemo njegovim pravcem. Što daje pravac u tvom životu, što te vodi? Isus kaže, ‘Uzmite moj jaram’. S time kaže, ‘Pridruži mi se’. To znači suobličiti svoj život Isusu.

 

  Kršćani su najprogonjeniji u svijetu. Kad se počne živjeti evanđelje, čovjeku u životu bude teže, u odnosu s okolinom. No Crkva se uvijek iznova vrati, unatoč svim progonima, usprkos svakom pokušaju ljudskog uništenja i nakon svakog pada. Isus daje obećanje nebeske slave“ poručio je don Damir, potaknuvši sve da prihvate Isusovo Dođite, uzmite, uđite.

 Istaknuvši veličinu Marije, don Damir je rekao da su mnoge žene ranjene na području ženstvenosti. Upozorio je na neutemeljenost primjedbi da Crkva ne poštuje ženu, naglasivši da žena daje život. Kad god se u Svetom Pismu opisuje začeće, tamo je anđeo. To što je stvorena nakon muškarca, dodatno ističe vrijednost žene te je podsjetio na misao Aristotela: „Što je posljednje u izvedbi, prvo je u naumu“.

  „Bog toliko poštuje ženu, da je čovjeku, nama odlučio doći preko žene, Marije. I Sveto Pismo pokazuje, kad je Bog htio učiniti velike stvari, pitao je muškarca. Kad je Bog morao učiniti nemoguće, pitao je ženu, za suradnju i provedbu. Judita, Estera, malo ih je, ali uvijek je žena doslovce izvukla Izabrani narod od uništenja. Za zadnju ženu kad je trebao učiniti nemoguće, Bog je izabrao Gospu. To je temelj dostojanstva žene. Dostojanstvo dolazi iz Svetog Pisma, od Isusa Krista i Crkve. Zašto volimo Gospu? Jedna je od nas. Ona je stvorenje, ne božanstvo. Volimo je i zbog načina kako je odgovarala. Prvi put kad joj je anđeo rekao da će začeti Sina Božjega, ona je rekla, ‘Ne razumijem’.

Marija je imala dovoljno poniznosti i iskrenosti da kaže ‘Ne razumijem’, ali ‘Neka bude’. Svi se ugledajmo u Gospu, jer i mi puno toga u svom životu ne razumijemo. Zakorači, reci, Neka mi bude po riječi tvojoj“ potaknuo je don Damir, istaknuvši i da Gospa nije imala istočni grijeh. „Marija je bezgrešno  začeta. U trenutku začeća Bog je učinio taj zahvat, da grijeh ne uđe u Gospu. To je prva injekcija Božje milosti. Druga injekcija je kad je rodila Isusa.

 

 Za to da je Marija bezgrešno začeta i da je rodila Boga, potrebno je puno Duha Svetoga. Bog je u svojoj mudrosti odlučio doći preko nje. Dakle, u Mariji je bilo puno Duha Svetoga; no, Gospa je bila s apostolima i u dvorani rađanja prve Crkve i molila je za još Duha Svetoga. To je slava na slavu. Tko se usudi reći da je primio dovoljno Duha Svetoga? Trebamo ga svi primati još više. Duh Sveti je ljubav Oca i Sina. Bog to hoće dati, da kličemo Abba, Oče“ istaknuo je don Damir, potaknuvši na molitvu krunice.

 

„Gospa ne može nego voditi do Isusa. Anđeo ju je pozdravio sa ‘Zdravo, milosti puna’. Mijenja Marijino ime u milosti puna. Anđeo joj je došao jer je ona milosti puna. Ona nije postala milosti puna tek kad je anđeo došao, nego je to bila i prije njegovog dolaska“ naglasio je don Damir.

 

Koliko je don Damir prepoznat i poštovan u radu s mladima, potvrđuju i pozivi iz inozemstva. U kolovozu će don Damir u Švedskoj i Nizozemskoj, na engleskom jeziku, predvoditi velike duhovne obnove za tamošnje mlade. U Švedsku ide na poziv njihovog biskupa, kao predvoditelj na susretu katolika mladeži skandinavskih biskupija – Švedske, Finske, Norveške, Islanda i Danske. Na susret mladih u Nizozemsku ide na poziv Povjerenstva za pastoral mladih Roterdamske biskupije.

Ines Grbić