DRAGE: BLAGDAN SV. ANTE PADOVANSKOG, ZAŠTITNIKA ŽUPE DRAGE

Ovogodišnji blagdan sv. Ante Padovanskog u župi Drage koja je posvećena tom svecu svega svijeta, kako ga se naziva, u blagoslovu rezultata života župe razlikovao se od dosadašnjih. U utorak 13. lipnja višestruko blagdansko slavlje pokazalo je kako vrijedni Dragari vlastitim radnim snagama podržavaju život svoje župe. Nakon svečanog koncelebriranog slavlja koje je u župnoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskup je blagoslovio novoizgrađenu župnu kuću pokraj crkve kao dodatno središte tamošnjeg župnog života. Bio je to ujedno i spomen na dan kad se prije 35 godina u novoizgrađenoj župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Dragama prvi put slavila misa.

  

 

„Štovanjem svetaca priznajemo da je evanđelje prava i cjelovita mudrost života. Sveci su Božji velikani na čijim se djelima nadahnjujemo. Štovanjem svetaca dajemo prvenstvo duhovnom nad materijalnim, vječnom nad prolaznim i ispovijedamo da nam je zakon Evanđelja jedina, prava i cjelovita mudrost života. Takvim vjerničkim stavom relativiziramo ovozemne veličine i sile“ poručio je mons. Puljić u propovijedi, istaknuvši da je narod koji štuje svece kršćanski narod, pribrojen velikoj pobjedničkoj zajednici općinstva svetih i mnoštva otkupljenih.

  

„Štovanje svetaca tihi je ali radikalni otklon od suvremenih zavođenja: manipulacije, globalizacije, ateizacije, relativizma, indiferentizma i svih drugih suvremenih ‘izama’ i zastranjenja“ rekao je nadbiskup. Govorio je o značenju života sv. Ante i apostola Pavla, u svjetlu navještaja Božje riječi, kad je pročitan ulomak iz Druge Pavlove poslanice Korinćanima.

   

„Sv. Ante je bio vrijedan i zauzet svetac koga je Bog poput apostola Pavla obdario znanjem i osobitim misionarskim žarom. Postao je čuvenim propovjednikom svog vremena. Pavao koji je živio prije dvadeset stoljeća i sv. Ante koji je propovijedao prije osam stoljeća i u 21. st. imaju nam što poručiti. U kratkom životnom vijeku, živio je samo 36 godina, sv. Ante je učinio brojna i silna djela. Da se nađe u društvu Božjih odabranika i školu svetosti izučio je na oltaru: u misi, molitvi i dobrim djelima. Na euharistijskoj gozbi nalazio je snagu i nadahnuće“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da po takvim kršćanima Crkva biva kvasac, sol zemlje i svjetlo svijeta.

 

Uloga Božjih ugodnika, blaženika i svetaca višestruka je u povijesti spasenja. „Oni su uvijek suvremeni i izazovni. I sv. Ante je suvremeni i izazovan svetac. Suvremen je svojom porukom i potpunim opredjeljenjem za Boga, svojim oštroumnim uočavanjem promašaja suvremenika, svojom jasnoćom moralnih i kršćanskih načela koje je poput svetog Pavla uspješno i umješno izlagao u svojim poznatim propovijedima“ istaknuo je nadbiskup, dodavši da je „svojim proročkim glasom Crkva pozvana upozoravati na nepravde, nasilja, zloupotrebe i druga povijesna zla ljudi. Jer ona nije u svijetu usput. Pozvana je i poslana po svojoj odabranoj djeci biti subjektom povijesnih zbivanja u svijetu i u svim narodima svijeta“. O Isusu Kristu, jedinom spasitelju ljudi, Pavao i sv. Ante zanosno su i s uvjerenjem govorili i propovijedali. „Isus ima odgovore i za naše probleme i pitanja. On nosi ključeve povijesti. Njegova su vremena i vjekovi“ poručio je mons. Puljić.

 

Nadbiskup je u propovijedi protumačio i drugo Pavlovo pismo zajednici u Korintu koje je uputio iz Makedonije za vrijeme svog trećeg misijskog putovanja koje je bilo najplodnije i najznačajnije, a trajalo je četiri i pol godine. Tijekom tog putovanja napisao je četiri poslanice: Galaćanima i prvu Korinćanima poslao je iz Efeza, u Makedoniji je napisao i poslao svoju drugu poslanicu Korinćanima, a iz Korinta je pisao Rimljanima.

   

„U poslanici Korinćanima se osjeća kako mu je ta kršćanska zajednica osobito na srcu. Jer nastala je kao Božji dar i utjeha nakon razočaranja u Ateni. Pavao je ponosan na tu zajednicu, jer ona je ‘remek djelo’ njegovog misijskog rada i apostolata (1 Kor 9, 2). Toliko je ponosan na Korinćane da ih smatra svojim ‘preporučenim pismom koje mogu svi čitati’ (2 Kor 3, 2). No, ta se zajednica suočava s izazovima poganskog mentaliteta i s uobičajenim ‘bolestima metropole’: strančarenje, suprotstavljanje, razdori i podjele. Zbog toga ih poziva neka žive dostojno svog poziva. Neka čuvaju duh zajedništva i neka se ne daju zavesti pomodnim filozofijama i ‘mudrošću svijeta’“ rekao je nadsbikup Puljić.

   

Župna kuća je izgrađena sredstvima dragarskih župljana, a početna sredstva za gradnju donirao je Ante Barešić. Kuća je izgrađena za vrijeme dragarskog župnika Marija Sikirića, u vremenu od 2009. do 2012. g. Cjelokupno unutrašnje uređenje u kući izveli su dragarski župljani: proveli su električne, vodne i elektronske instalacije, postavili su keramičke pločice i ostalo.

   

Sadašnji župnik Draga don Thomas Vargas, bivši župnik don Mario i svećenici Biogradskog dekanata, suslavili su s nadbiskupom Puljićem koji je podsjetio da su ga pri dolasku na službu zadarskog nadbiskupa u Zadarsku nadbiskupiju prije sedam godina, u znak dobrodošlice najprije dočekali upravo župljani Draga, jer je to prva župa u južnom kopnenom dijelu nadbiskupije.

   

Osobito radostan i ponosan bio je domaći sin, svećenik don Tihomir Vulin, župnik Vira. Na kraju mise zahvalio je nadbiskupu za dolazak, istaknuvši da je to znak podrške i poštovanja Draga i cijelog pakoštanskog kraja. Pohvalio je živost svoje rodne župne zajednice rekavši da je puno i vidno napredovala, prisjećajući se skromnih početaka te župe utemeljene 1979. g., kad je nastala razdiobom od župe Pakoštane, a on je itekako poznaje, jer je odmalena rastao s razvojem tog mirnog kraja.

  

Don Tihomir je pozdravio i prisutnost načelnika Općine Pakoštane Milivoja Kurtova koji je također sudjelovao na misi, rekavši da duhovni i materijalni napredak idu zajedno. Potaknuo je načelnika i župnika da i dalje ulažu u ljude jer su ljudi najveća vrijednost, a ohrabrujući je bio prizor brojne djece na misi, znak da život u Dragama ima budućnost.

 

  

Don Tihomir je emotivno vezan za svoju rodnu župu koju uvijek podržava te je župnoj crkvi darovao prekrasan, veliki i vrijedni kip sv. Josipa kojeg je restaurirao domaći župljanin Vjekoslav Šarić. Don Tihomir je potaknuo župnika Vargasa i općinske vlati na daljnju suradnju i zajedništvo za dobrobit ljudi, što je već vidljivo u životu Draga koje nastanjuje 893 stanovnika.

   

Uz priloge župljana, sve je projekte u župi konkretnom podrškom pomogla i Općina Pakoštane. Proteklu godinu obnovljena je i župna crkva. Zidovi župne crkve izvana i iznutra zasjali su osvježeni novom bojom koju je doniralo poduzeće Samoborka, stavljeni su novi prozori i krov. Uz župnu kuću Dragari su posadili stabla masline, instalirali su rasvjetu, a trinaest tjedana svake subote kao poznati vrijedni klesari, Dragari su podigli i kameni zid na ulazu u župno dvorište.

 

  

Prigodnom rječju nadbiskupa je pozdravila i za dolazak mu zahvalila župljanka Margarita Rašin te su nadbiskupu u košari darovali plodove vrijednih ruku Dragara. Svi su svećenici i gosti istaknuli kako su Drage raspjevana zajednica te su pohvalili vitalnost i snažno pjevanje župnog zbora. Vodi ga Julija Brkić koja ujedno svira harmonij. Gitaru svira Ivan Brkić, Mihael Lujanac mandolinu, a na fruli je svirala Renata Barešić Tabori.

     

Nakon mise nadbiskup je kroz mjesto predvodio i procesiju s kipom sv. Ante Padovanskog kojeg su nosili članovi Javnog vatrogasnog društva Drage u svojoj uniformi, također prisutni u misnom slavlju. Na tog su sveca ponosni župljani Draga čiji je on zaštitnik i naslovnik.

   

 

Znak toga je i veliki reljeg sv. Ante Padovanskog koji se nalazi na desnom zidu pročelja njihove župne crkve u Dragama kojeg im je velikodušno darovao najpoznatiji susjed Pakoštanac, general Ante Gotovina, a rad je Mile Stojanova Bugelje.

Ines Grbić