ZADAR: SVETKOVINA TIJELOVA

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak 15. lipnja, svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U propovijedi je protumačio bitne dijelove misnog kanona. „Isus je ostavio svojoj Zaručnici Crkvi, pred samu smrt, dragocjeni dijamant, a to je sveta misa. Crkva je uokvirila u molitve misni kanon koji ima tri dijela: zaziv Duha Svetoga, pripovijedanje Posljed­nje večere i molitva spominjanja“ rekao je nadbiskup, istaknuvši: „Kad se čini nešto važno, uvijek se zaziva Duha Svetoga. To Crkva čini i u misi prije najsvetijeg dijela, pretvorbe.

    

Dok svećenik drži raširene ruke nad kruhom i vinom, moli se Duha Svetoga neka se on udostoji posvetiti darove koje donosimo za žrtveni prinos. To je srce samog obreda, Svetinja nad svetinjama. Pred tim činom svećenik se povlači u pozadinu i pozajmljuje svoj glas. Na njegovo mjesto stupa sam Krist i govori: ‘Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo, koje se predaje za vas’.

  

Nakon toga uzima kalež nad kojim govori Kristove riječi: ‘Uzmite i pijte iz njega svi: ovo je kalež moje krvi novoga i vječnoga saveza koja će se proliti za vas i za sve ljude na oproštenje grijeha’“.

    

U žrtvi sv. Mise sabrana je sva naša prošlost, sadašnjost i budućnost, rekao je nadbiskup, podsjetivši da dok liturgija divno umrežuje ovozemaljsku i nebesku stvarnost, mi zahvalno molimo: ‘O sveta gozbo na kojoj se Krist blaguje. Slavi se spomen muke njegove; duša se napunja milošću i daje nam se zalog buduće slave’. „Pred ‘tajnom vjere’ odgovaramo: ‘Tvoju smrt Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo i tvoj slavni dolazak iščekujemo’.

 

Nakon čina pretvorbe moli se najprije neka se svi koji prime presveto Tijelo i Krv njegovog Sina, kao pričesnici svete žrtve napune svakim nebeskim blagoslovom i milošću. Moli se zatim i za narod Božji kako bi ‘u Kristu bili jedno tijelo i jedna duh’; pa za papu, biskupe i svećenike neka budu dobri, sveti i čestiti. Bez njih nema Crkve. Gdje nema svećenika, kršćani se osipaju i propadaju. Stoga je važno moliti za duhovne predvodnike“ potaknuo je nadbiskup.

  

Liturgija zatim uključuje u molitvu one koji su naručili misu i preporučili svoje nakane za žive i mrtve i za one koji su nazočni kod slavlja i za sve kršćane diljem svijeta. „Crkva ne zaboravlja ni one ‘koji Boga traže iskrena srca’. Na koncu s posebnim pijetetom moli za pokojne kojima se još samo molitvom pomoći može da dobiju vječnu baštinu“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je vječni život u nebu i vječna baština cilj svih molitava i nastojanja. Jer ‘što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a dušu svoju izgubi!?’ (Mt 16,26).

  

„Ako u raj ne dođe­mo, uzalud je sve što smo na zemlji činili i radili. Središnji dio mise završava svečanom doksologijom kad svećenik uzima pliticu s hostijom i kalež pa pjeva: ‘Po Kristu i s Kristom u i Kristu, tebi Bogu Ocu svemogućemu, u jedinstvu Duha Svetoga svaka čast i slava’. To je svečana pjesma Bogu Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Euharistija nije neki simbol, slika ili sveta relikvija koju se časti i cjeliva. Euharistijski Krist je živi Bog među živim ljudima. Mesija i Spasitelj koji nas tijelom svojim liječi i hrani za život vječni“ poručio je mons. Puljić.

   

U slavlju je sudjelovao sav prezbiterij i redovnici grada Zadra, vjernici gradskih župa među kojima i  prvopričenici u bjelini, da svjedočki iskažu ljubav prema Kristu u otajstvu euharistije. „Dok slavimo i častimo Tijelo Kristovo koje ćemo pronijeti Širokom ulicom do svetišta sv. Šime, izričemo želju i molitvu da Krist dođe i ostane u našem gradu i nadbiskupiji, u naša srca i obitelji“ rekao je nadbiskup i zamolio Gospodina da dođe u srca vjernika koji mu se klanjaju i njegovim tijelom hrane, da probudi optimizam, radost i nadu.

  

„Dok ti zahvaljujemo za trajnu nazočnost u euharistiji, molimo te, blagoslovi naše domove, obitelji, polja i more. Učini da primanjem svete pričesti i mi postajemo sve više tebi slični koji će hodati Lijepom našom čineći dobro. S dvojicom učenika iz Emausa upućujemo ti zamolbu ‘Dođi i ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku’. Dođi Gospodine Isuse“ zaključio je mons. Puljić u propovijedi.

   

Nakon misnog slavlja, u pratnji ferala pod nebnicom nadbiskup je nosio Presveti oltarski sakrament u procesiji od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime gdje je puk blagoslovio s Presvetim. Pjevanje je predvodio Katedralni zbor sv. Stošije s dirigentom Žanom Morovićem.

Ines Grbić