ZAGREB: 56. SVEĆENIČKI DAN ZADARSKE NADBISKUPIJE – HODOČAŠĆE NA GROB BL. ALOJZIJA STEPINCA

U prigodi Svećeničkog dana svećenici Zadarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom Želimirom Puljićem hodočastili su u srijedu, 7. lipnja na grob bl. Alojzija Stepinca, te u Krašić.

U zagrebačkoj prvostolnici euharistijsko slavlje je u zajedništvu sa svećenicima i postulatorom kauze za proglašenje svetim Alojzija Stepinca mons. Jurjom Bateljom predvodio nadbiskup Puljić. „Danas smo došli u zagrebačku katedralu, koju zovemo i Stepinčevu kojem ćemo uputiti naše molitve i naše nakane. Kao svećenici trajno smo Isusovi učenici, ovlašteni naviještati, propovijedati, dijeliti svete tajne, ali trajno učiti. Danas smo došli ovamo kraj njegovog izvrsnog učenika učiti od njega kako se voli Crkva, kako se služi narodu, kako se naviješta Božja Riječ”, rekao je u uvodu mise nadbiskup Puljić.

Prigodnu homiliju izrekao je mons. Batelja. Na pitanje „koja je poruka bl. Stepinca u ovoj prigodi nama okupljenima na povijesnom misnom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici”, propovjednik je odgovorio: „Budite radosni u svećeničkom zvanju!”. Mons. Batelja se posebno usredotočio na odnos nadbiskupa Stepinca i svećenika, te ja naglasio kako je „on svoje svećenike doživljavao kao istinske suradnike i rado se s njima savjetovao. Upravo zbog toga otvorenog i očinskog odnosa prema svome svećenstvu dozrijevalo je svećeničko zajedništvo i jedinstvo koje nije uspio razoriti ni jedan politički sustav. Značajne su stoga njegove riječi upućene svećenicima: ‘Držimo zajedno!’ i ‘Učvrstimo naše svećeničke redove!’ Posjedovao je živu vjeru u Krista Gospodina i vjeru u sveti red svećeništva! Koji su susretali bl. Alojzija, radovali bi se njegovu oduševljenju za svećeničku službu. A on je želio biti dobar, svet i velikodušan svećenik, shvaćajući da su samo ‘dobri svećenici kao tople sunčane zrake, što ih dobri Bog šalje na zemlju, da duše prosvjetljuju, griju i vode do života vječnoga.'”

Svjestan da će mnogi svećenik biti mučenik svoga zvanja, poticao ih je na radosno slavljenje mise koja će svećenika „sa svojim bogatstvom dizati iz dana u dan i činiti sve jačim, dok ga ne učini na neki način svemogućim, kao župnika arškoga, koji je udovoljavao ne samo svojim vjernicima nego i tisućama drugih, koji su grnuli svake godine u Ars da ga čuju i vide.”

Podsjetio je, kako je Euharistija za bl. Alojzija vrelo svećeništva. „Sam je živio i svoje svećenike poticao na život prožet otajstvom Euharistije. Tko sam ne gori, ne može drugoga razgorjeti”.

Nadalje, mons. Batelja je posvijestio kako je, da bi mogao pospješiti duh molitve i žrtve i probuditi dobar svećenički duh, Stepinac dao i druge smjernice. „Često je preporučivao obavljanje pobožnosti u čast Majke Božje. Bio je osvjedočen da pobožnosti u čast Bogorodice donose neosporne duhovne milosti. Njegova je misao bila da po marijanskim pobožnostima svećenici postižu kako osobno posvećenje tako i duhovno usavršavanje povjerenih im duša”.

Blaženi Stepinac je bio naravan čovjek. Evanđeoski učenik. Pravovjeran kršćanin. Biskup očinskog srca. Kad je korio nije mu se prijekor vidio u očima, ali jesu suze u očima nevjernih svećenika, rekao je mons. Batelja.

Nakon popričesne molitve, nadbiskup Puljić je ističući naglaske iz homilije rekao: „Neka nam blaženi pomogne da i mi rastemo u toj svijesti da smo sluge Božje, da smo kako je Ivan Vianey govorio ‘po zvanju u Srcu Isusovu’, jer svećeničko je zvanje zvanje Isusova Srca. Molimo da budemo svjesni te odgovornosti, ali isto tako molimo Boga da nas učvrsti u toj svijesti ‘što znači biti Kristov sluga, odani služitelj njegove Crkve’ kako bi u nama raslo očinstvo koje je Stepinac tako pokazivao prema svećenicima i prema vjernicima, ali i bratstvo za koje je smatrao da je važno osobito za prezbiterij u svim nevoljama i nedaćama koje život sa sobom donosi.”

Svećenici Zadarske nadbiskupije su se potom uputili na grob bl. Alojzija Stepinca gdje su izmolili molitvu za njegovo skorašnje proglašenje svetim. Nadbiskup Puljić je pozvao i na molitvu za slugu Božjega kardinala Franju Kuharića i za kardinala Franju Šepera, te sve čiji ostaci počivaju u ovoj katedrali. Također je svećenike pozvao da u molitve uključe i sadašnje pastire mjesne Crkve zagrebačke, te sav vjerni puk.

Nakon mise, svećenici su posjetili Muzej bl. Alojzija Stepinca, a potom se u crkvi Sv. Marije pomolili na grobu sluge Božjega biskupa Josipa Langa. U poslijepodnevnim satima, hodočasnici iz Zadarske nadbiskupije pohodili su rodno mjesto kardinala Stepinca, Krašić.

Svake godine svećenici Zadarske nadbiskupije u lipnju mjesecu imaju svoj svećenički dan, pojasnio je u izjavi za Informativnu katoličku agenciju nadbiskup Želimir Puljić. Uz uobičajene mjesečne rekolekcije, ovo je dan kada obično idemo na neko hodočašće. Lanjske godine smo išli u Solin, jer je bila godišnjica početka proslave Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata. Ove godine smo odabrali Stepinčev grob i došli smo moliti za zagovor za naš rad, za biskupiju, za narod. Došli smo na ovo hodočašće da obnovimo svoje uspomene i svoju vjeru, da budemo nadahnuti njegovim primjerom i njegovim oduševljenjem kojim je živio kako za Krista, tako i za Crkvu i za narod i za svećenike. To je i nakana ovog hodočašća, rekao je nadbiskup Puljić. (IKA)