Print Friendly, PDF & Email

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niz godina Caritas Zadarske nadbiskupije prigodno obilježava Dan života darujući majke u rodilištu u Općoj bolnici u Zadru. Povodom Dana života, u ponedjeljak 6. veljače ravnatelj zadarskog caritasa mr. don Ivica Jurišić i Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja, u rodilište su donijeli trideset paketa i osobno ih uručili rodiljama. Svaka majka dobila je paket pelena i paket higijenskih potrepština za sebe i njegu novorođenčeta (kreme, vlažne maramice i ostalo). Caritas je u vrijednosti  3100 kn kupio i benkice i tutice i darovao ih rodiljama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Jako dobro surađujemo s odjelom neonatologije, posebno u dijelu koji se odnosi na rodilje lošijeg materijalnog statusa. Uvijek se mogu javiti u caritas, pratimo ih do prve godine života djeteta, neke i duže. Pomažemo dajući pelene, mlijeko i druge potrebe koje izrazi obitelj“ rekla je Tadić. Napomenula je da otkad djeluje njihov program Pri vita za majke, prošle godine imali su dosad najmanje prijavljen broj žena koje su pomogli mjesečnim novčanim iznosom, 59 žena. Prethodnih godina uvijek je bilo između 80 i 100 majki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tadić je izrazila nadu da će i neke mjere demografske politike ove godine ohrabriti mnoge obitelji da se odluče na rađanje djece. „Mi ćemo to pratiti i biti podrška u tom pravcu“ poručila je Tadić i svakoj rodilji reklai da ukoliko znaju majke u potrebi, preporuče im mogućnost da dobiju pomoć u caritasu. „Neki i ne znaju što sve mogu dobiti u caritasu. Nakon ovog pohoda rodilištu, odmah su se javile tri žene koje sam potaknula da potraže pomoć“ rekla je Tadić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Marija Krpina Palada, v.d. voditeljica odjela rodilišta i rađaonice, predstavila je statistiku poroda. God. 2016. u zadarskom rodilištu bilo je 1541 poroda, a rođeno je 1561 djece. Od toga je 770 djevojčica, 791 dječak i 20 parova blizanaca. Jedna žena u četrdesetim godinama rodila je deveto dijete. Među najmlađim rodiljama tri su imale 16 godina starosti. God. 2015. g. bilo je 1514 poroda, a rođenih 1544, među kojima 760 djevojčica, 784 dječaka i 30 parova blizanaca. Do 2015. g. bio je stalni pad poroda, sto poroda manje godišnje, a 2016. g. je prvi blagi porast, sedamnaest poroda više. God. 2016., 403 oca su sudjelovala na porodu, 2015. g. 401. U siječnju ove godine bilo je 124 poroda, a u siječnju 2016. g. 114 poroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U zahvalnosti za primljene darove, ako netko želi pomoći, dr. Palada je rekla da im uvijek nedostaje male dječje robice, kapice, benkice, hlačice, tutice, najmanjeg broja, 50, 56, 60, što djeca nose u prvim danima po rođenju.  „Dok god je novorođenče s majkom odijeva se u odjeću koju ima bolnica. Jedino pelene nose svoje. Ta se robica pokida, brzo je potrošna, puno se pere. Kad odlaze kući, donosi se robica za izlazak. I deke uvijek dobro dođu“ rekla je dr. Palada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravnatelj Jurišić i zamjenica Tadić zadržali su se u razgovoru s dr. Lindom Pavić, voditeljicom Odjela za neonatologiju, dr. Dominikom Rukavinom i medicinskim sestrama, počastivši ih slasticama. Kroz njihove ruke prošle su tisuće i tisuće djece, porodili su i u život ispratili generacije Zadrana. Mirela Kovačević, glavna sestra odjela neonatologije, na tom odjelu radi 27 godina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Na odjelu su uglavnom sve sestre primaljskog smjera. Zanimanje smo odabrali kroz srednju školu, a zaposlenje smo dobili. Kroz to zaposlenje smo se educirali i razvijali afinitete prema tom smjeru i struci. Što se tiče odabira, osobno mogu reći da sam pogodila. Sam naziv medicinska sestra primaljskog smjera usmjeren je na majku rodilju i dijete, pa je potencijalni rad s djecom uvijek odabir“ rekla je Kovačević, istaknuvši da se taj posao s ničim ne može mjeriti ni izmjeriti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„To je neizmjerno i donosi jako puno kroz život i rad. Pružanje životu, davanje sebe životu se vraća kroz zajednički rad kolegica, novorođenčadi i rodilja. Trudnoća je prekrasan osjećaj, porod još ljepši. Svakoj ženi to je nešto najljepše i najsvetije u životu. Strah uvijek postoji, dapače, dobro je došao. Uvijek se kaže da je trudnoća zagonetka. I novorođenče je zagonetka, uvijek je strah što i kako će pokazati, kako će se situacija razviti. Treba biti jako oprezan. To je populacija s kojom 24 sata morate biti prisutni. Puno je lijepih, ali nažalost i tužnih trenutaka“ rekla je Kovačević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Te su sestre prve tješiteljice majki u slučaju komplikacije ili mrtvorođenog djeteta. „Kad se nešto teško dogodi u krugu prijatelja, uvijek postoji jedan koji će to apsorbirati. Tako su i kod nas u tim situacijama uvijek kolegice koje su tu prve, prvi su kontakt, prvi oslonac. Sve što se može pružiti, u tom trenutku se pruži toj ženi“ rekla je dr. Kovačević. Od 30 godina staža, medicinska sestra Marija Jurjević na neonatologiji radi 24 godine. Voli to što radi, to su joj zadovoljstvo i sreća. Poteškoće prebrode s osmijehom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ivana Gusar, glavna sestra Opće bolnice Zadar tom je prigodom rekla: „S odjela neonatologije otišla sam prije 13 godina i nemam ništa protiv da se vratim na njega. Bilo je prekrasno tu raditi. S užitkom radite s djecom i pomažete djeci. To je vrlo lijepi posao“.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

UPISI U OSNOVNU ŠKOLU

UPISI U KATOLIČKU OSNOVNU ŠKOLU

 

UPISI U GIMNAZIJU

 

Božić
  • No events
Najave
VSRP: No data available
TV Vatikan