Muzej stakla

Zadar – Muzej antičkog stakla u Zadru, prvi i jedini specijalizirani muzej antičkog stakla u svijetu, sa stalnim postavom od 2000 predmeta, u utorak 5. svibnja otvorenim je svečano proglasio ministar kulture Božo Biškupić, a blagoslovio ga je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. U svečanosti su sudjelovali predstavnici vlasti, ravnatelji hrvatskih arheoloških muzeja, znanstvenici, studenti i brojna zainteresirana javnost iz cijele Hrvatske. “Riječi kult i kultura izniču iz istog korijena, cultus; istog su porijekla, a i vode istom cilju: Stvoritelju. Zadar je obilježen kultom i kulturom kao rijetko koji grad. Njegovi sakralni objekti sežu i prije kršćanske ere. Sve je to bogatstvo našeg grada”, rekao je mons. Prenđa i poželio Božji blagoslov svim sadržajima Muzeja, naporima ljudi koji su doprinijeli njegovoj realizaciji i svemu što će u njemu biti predstavljeno, izloženo i proučavano. Ako se u svemu vrši Božja volja tada nam je darovan i dublji osjećaj za život, rekao je nadbiskup.
Poželio je blagoslov Božjim darovima koje čovjek umnaža, svima koji se njima služe i koji ljude raduju, ali i da Boga priznaju vrhovnim dobrom. Početak rada tog hrama umjetnosti i kulture značajan je događaj za lokalnu zajednicu ali je i veliki praznik kulture cijelog našeg naroda i države, rekao je dr. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru i predsjednik Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Zadar, ustanove koja je i iznjedrila Muzej antičkog stakla. Ti primjerci antičkog stakla dokaz su tisućljetnih komunikacija Zadra s mediteranskim prostorima jer su kod nas stigli iz različitih dijelova svijeta. Otvaranje tog specijaliziranog muzeja nadilazi hrvatske nacionalne okvire jer premda staklo u njegovim vitrinama uglavnom nije proizvedeno na našim prostorima, teško je na jednom mjestu u svijetu naći toliko izrađevina iz antičkog vremena.
U osam dvorana predmeti iz 1. st. prije Krista do 5. st. poslije Krista tematski su izloženi iz područja trgovine, kozmetike, farmacije, medicine, stakla u kućanstvu, svakodnevnoj uporabi te nekropola na zadarskoj Relji, Argyruntumu, Aenoni i Asseriji, današnjima Starigradu, Ninu i Podgrađu kod Benkovca. Antička građa iz ostalih hrvatskih nalazišta: arheoloških muzeja u Splitu, Šibeniku, Zagrebu, Puli i Slavoniji predstavljena je u dokumentarcima koji se prikazuju na LCD projektorima u polivalentnim dvoranama. U obnovljenoj palači obitelji Cosmescendi iz 19. st. na bastionu Moro u sklopu renesansnih gradskih utvrda smješten je Muzej antičkog stakla koji će biti preporuka i za kandidaturu Zadra za europski grad kulture. Povijesna slojevitost i vrsnoća kulturne baštine prikazana je na dostojanstven, suvremen i reprezentativan način. Autor koncepcije postava je mr. Ivo Fadić, ujedno ravnatelj tog Muzeja u čiji je projekt na 3000 četvornih metara Ministarstvo kulture RH uložilo 40 milijuna kuna. Nakon trogodišnje pripreme projekta, cilj uprave Muzeja je da on postane svjetsko središte za izučavanje staklene antičke građe. Muzej ima i knjižnicu specijaliziranu za antičku i srednjovjekovnu staklenu građu te radionicu stakla, a najavljena je mogućnost da se u budućnosti i za građane otvore tečajevi poduke u izradi stakla.