Najava

Najave događaja

Blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra čiji se lik nalazi na zastavi i grbu gradske uprave, slavi se u petak 24. studenog. Svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na tom se slavlju kada je izložen i relikvijar sv. Krševana, uz gradonačelnika Grada Zadra sa suradnicima, na osobiti način okupe i vjeroučitelji Zadarske nadbiskupije jer je sv. Krševan bio kateheta sv. Stošije. Stoga se njegovom zagovoru povjerava rad vjeroučitelja u zadarskoj mjesnoj Crkvi.

Uoči blagdana, u četvrtak 23. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18,00 sati Svečanu Večernju u katedrali sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon Svečane Večernje, u katedrali sv. Stošije Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića, u 19,00 sati će održati svečani koncert kojim će se proslaviti i blagdan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača.

Trodnevnu duhovnu obnovu od četvrtka 16. do subote 18. studenog u katedrali sv. Stošije u Zadru vodi dr. fra Darko Tepert, svakog dana s početkom u 18,00 sati. Obnovu organiziraju Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i katedralna župa sv. Stošije.

1. ‘O nazočnosti kapucina u Zadru od 18. do 20. st.’ tema je izlaganja dr. don Zdenka Dundovića koje će održati u četvrtak 16. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru s početkom u 19,00 sati. Dr. Dundović je predsjednik Društva za povjesnicu Zadarske nadbiskupije ‘Zmajević’. U tom izlaganju sabire niz dosad javnosti nepoznatih podataka o djelovanju kapucinske redovničke zajednice u Zadru, među kojima se osobito ističe sv. Leopold Bogdan Mandić. Do mnogih zanimljivih činjenica i saznanja koje su vrijedan doprinos hrvatskoj crkvenoj povijesti, dr. Dundović je došao temeljem istraživanja arhiva u Hrvatskoj i Italiji.

2. ‘Biblija nije udžbenik astronomije, a zemlja nije ravna ploča’ naziv je stručnog izlaganja koje će u srijedu 22. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru s početkom u 19,30 sati održati geograf prof. dr. Josip Faričić, prodekan Sveučilišta u Zadru.

3. ‘Crkve u staroj jezgri grada Zadra – otete zaboravu’ naziv je izložbe učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar koja će se u dvorani te škole održati i biti dostupna građanima na razgledavanje od srijede 22. do ponedjeljka 27. studenog. Izložba predstavlja osam u potpunosti nestalih crkava koje su se nekad nalazile u staroj jezgri grada Zadra na poluotoku. Nastala je… Nastavi citati

TV Vatikan